Quantcast
Channel: Frostrosor
Viewing all 197 articles
Browse latest View live

Mandelmusslor med karamelliserad mjölk och lingon

$
0
0

Mandelmusslor – hör det  till julen i din familj? Egentligen inte till min men jag har lärt mig att göra och äta mandelmusslor i vuxen ålder. I år testade jag att göra mandelmusslorna utan vetemjöl, och det var inte speciellt svårt nu när det finns gott om lchf-recept att hämta inspiration från. Det gick suveränt helt enkelt. Fyllningen blev inte heller den riktigt klassiska utan jag klickade på karamelliserad mjölk (kondenserad mjölk, som man kokar i vattenbad eller färdig karamelliserad på burk, en klick grädde (använda sojagrädde) och så lite lingon och kanel på toppen! Juligt och gott! Karamell och lingon är ju en suverän kombo!

Ett tips är att göra mandelmusslorna i smååå formar – jag föredrar denna som är liten men naggande god! Då kan man ta två - eller så orkar man även med andra saker från gottebordet! 

PS. Mandelmusslorna kan enkelt göras mjölkfria om man byter ut smöret i degen mot mjölkfritt margarin. Det finns ingen motsvarighet till karamelliserad mjölk men sojagrädde och sylt är exempel på bra mjölkfria alternativ. DS. 

Mandelmusslor – glutenfria, cirka 20 stycken små

75 gram smör
3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 ägg
1 msk socker
Smör/margarin till formarna

Fyllning:
1 dl karamelliserad mjölk (finns färdig på konservburk, eller så kan du koka din egen av kondenserad mjölk)
1 dl vispgrädde
1 dl lingon
Kanel

Börja med att smörja formarna. Vispa ihop smör, mandelmjöl, fiberhusk och socker. Blanda därefter ner ägget.  Ställ degen att stelna i kylskåp i 15 minuter. Rulla 20 jämnstora bollar av degen och tryck ut de i formarna. Grädda på 200 grader i 6-8 minuter. Låt mandelmusslorna svalna i sina formar, lossa därefter dem ur formarna och lägg på galler. Låt mandelmusslorna torka på eftervärmen i ugnen så att de blir spröda.

Klicka på karamelliserad på varje mandelmussla och klicka över grädde eller spritsa i fina mönster. Strö över lingonen och pudra på med kanel.  

Juleljus i decembermörkret

$
0
0

Hemma hos mig brinner ljusen för jämnan – speciellt under de mörka vintermånaderna och december!

Jag vet att många av er kikar in och tycker förutom om matbilder och recept även om inredningsbilder – så här får ni ett gäng på vardagsrummet som stoltserar i julskrud med gran och allt!


Hur går det förresten med julmysandet? Har ni kommit igång ordentligt? Här är det precis som det ser ut på bilderna för en gångs skull (läs: inga tvätthögar bakom bildvinkeln – vi är laddade för julen!)!







God jul!

$
0
0

Lite lite julstök kvar i tomteverkstan här hemma men nu tar bloggen julledigt.
Flitens lampa har lyst i mitt julkök men alla recept har dessvärre inte hunnit komma upp på bloggen.



Idag bakade vi finska julbullar. Barnen gjorde en massa olika sorters bullar; bullpojkar, katter, hundar, fågelbon, tomtens pizzor mm.  








Jag själv tänker också ta julledigt väldigt snart och då blir det till att umgås med familjen, ligga i soffan och äta choklad, spela spel, titta på långfilmer, läsa bra böcker och äta gott.


Med Unicefs samlarkulor önskar jag dig en underbar och stämningsfull julhelg! 
Ta hand om dig - du är viktig och värdefull!

Julen 2013

$
0
0

Julafton, juldagen och annandagen. De senaste dagarna har gått ganska mycket i mysandets och lugnets tecken – det blir så när vi (självvalt) firade jul bara med kärnfamiljen. Mys på högsta nivå och gott om tid till att verkligen umgås tillsammans – högläsning, sällskapsspel, goda måltider (julmat förstås), lek med allt nytt som tomten kom med och förstås härliga tv- och filmkvällar med hela familjen.


Dukning med tema rött, vitt och natur. Äppelpyramiderna gjorde jag genom att sticka en grillpinne rakt igenom äpplen (använd gärna olika storlekar för triangeleffekten). Ljusstaken är en trädgren som jag plockat i skogen - med små bakformar fastborrade till ljuskoppar. Den rödvita löparen är en spillbit som jag vek ihop. Därtill lite kottar och grankvistar så var dukningen färdig. Ja just det - den vita duken är ett underlakan. Finns att köpa billiga på t.ex. IKEA. Bra tips till fest!


Lite suddig bild - men lite sillar, lax, ägg och rosolli (finsk variant av sillsallad men hundra gånger godare - går lätt att göra vegetarisk också). Sillen lade jag in själv; inlagd sill>>,  cranberry herring>> och en krämig sill med rysk yoghurt, riven ölost (inhandlad i Wien), vitlök och dijon blev årets nykomling. Laxen gravade jag med Herbarias kryddblandning Graf von lax - dundergott! 


Småvarmt, där majoriteten utgörs av de finska lådorna; kålrotslåda (godast), morotslåda och leverlåda. Dessutom min Janssons frestelse>> och egenrullade köttbullar>>



Och till efterrätt den finska klassikern katrinplommonkräm. Denna gång gjorde jag krämen endast på katrinplommon men man kan även göra blandfruktkräm>>.  Det är så sanslöst gott att det inte går att föreställa sig! Alla ni som aldrig testat - gört! 


Katrinplommonkrämen är godast kylskåpskall och med en klick vispad grädde till!


Hemma hos oss fanns det snälla barn - eftersom tomten kom och hälsade på under julaftonskvällen. Och tomten - han var också snäll! 



Många klappar - till små lyckliga mottagare! Vi vuxna har slutat handla åt varandra redan för många år sedan. 

Hoppas du haft sköna dagar och fått vila! 

Krämig morotssoppa med räkost och dill

$
0
0

Den här morotssoppan är suveränt god och jag åt den för första gången i somras. Den smakar nästan som en räksoppa och är verkligen krämig. Ett plus i kanten är ju att den känns festlig, går jättesnabbt att göraoch kan serveras både en vardagkväll, som bjudrätt eller som en förrätt. Det enda som tar tid att göra är att riva morötterna. Jag körde på det gamla hederliga knogjärnet men flera av er har säkert fiffiga maskiner som kan göra jobbet åt er.
Soppan går väldigt bra att förbereda dagen innan t.ex.

Det ursprungliga receptet hittade jag hos Therese Gott ochblandat. Min egen variant av receptet ser ni här nedan (jag kan ju inte låta bli att justera allt för jämnan).

Jag gjorde en mjölkfri variant också av soppan till sönerna. Då använda jag Tofutti Cream Cheesen istället för creme fraiche och räkost. Blev en bra smak på den soppan också.

Krämig morotssoppa med räkost och dill, 6-8 portioner

800 gram morötter
Smör till stekning
½ dl vetemjöl
3 fond du chef fisk
12 dl vatten
1 burk (liten) creme fraiché
350 gram räkost på tub eller i ask
½ paket fryst dill


Skala och riv morötterna, hälften på grova sidan och hälften på fina. Smält smöret i en kastrull och låt morotsrivet svettas i kastrullen en stund. Pudra över mjölet och blanda ordentligt. Häll över vattnet (förkoka gärna i vattenkokare), lägg i buljongen och sätt på locket. Koka på svag värme i ett par minuter. Tillsätt därefter creme fraiche, räkost och dill. Låt koka upp igen och servera.

Jästbrödslimpor

$
0
0

Hej vänner!

Är nyårsplaneringen i full gång? Jag misstänker att ni överöses av tips på nyårsmat från både höger och vänster – så jag tipsar inte ytterligare. Skulle någon ännu vara på jakt efter något smaskens så hittar ni lite tips i bloggens högermarginal.

Däremot ska jag lägga upp receptet på dessa jästbrödslimpor. Jästbrödsmjöl är unikt för Finland (har fått mjölet av min moster i Finland). När man maler mjölet används den del av vetekärnan som ligger nära skalskiktet, så mjölet blir lite näringsrikare, mörkare och mer fiberrikt. Dessutom har askorbinsyra tillsatts för hållbarheten. Någon motsvarighet till jästbrödsmjöl finns mig veterligen inte i Sverige. Istället kan man använda vetemjöl men byta ut en del mot grahamsmjöl eller vetekli för att få ett mustigare bröd. Du kan även testa att baka brödet med lantbrödsmjöl.

Jag tänkte ta lite nyårsledigt nu – så hörs vi inte innan så vill jag önska ett riktigt gott slut och en härlig början på ett nytt år! Förmodligen finns jag på Instagram även över tolvslaget.

Tack till er alla för det gångna matbloggsåret – ni är bäst – och utan er vore den här bloggen ingenting!  

Varma kramar till var och en! Hoppas vi syns nästa år! 


Jästbrödslimpor, 4 limpor

1 liter vatten, fingervarmt (37-gradigt)
75 gram jäst (1 ½ paket)
1 msk salt
2 msk sirap (brödsirap, mörk sirap eller ljus sirap. Kan även bytas ut mot honung)
1,4 kg jästbrödsmjöl (eller lantbrödsmjöl eller vetemjöl där du byter ut en del mot grahamsmjöl/kli)
50 gram rumsvarmt smör (eller mjölkfritt margarin)

Lös upp jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt salt sirap och mjölet. Knåda in mjölet väl (knåda gärna 5-10 minuter minst). Mot slutet av knådningen tillsätter du det rumsvarma smöret. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk det tar 30-45 minuter. Det jäser bättre om det får jäsa i lugn och ro på ett varmt ställe (t.ex. i skåpet ovanför kylskåpet, ovanför ugnen eller dylikt).

Dela degen i 4 delar och rundriv bitarna. Det gör du genom att hålla degklumpen i din hand och sedan dra degen och spänna den undertill så att överflödet hamnar på undersidan. Ytan ska alltså bli slät och fin utan sprickor. Låt därefter bitarna jäsa i 5 minuter innan du formar du de till avlånga limpor. Skär 3 skåror i varje limpa med en vass kniv eller rakbladsblad. Låt jäsa i 30 minuter på plåtar, täckta med en bakduk. Grädda brödet på 200 grader i knappt 30 minuter eller tills innertemperaturen på brödet är 96 grader. Vill du använda termometer så stick inte in den förrän efter halva gräddningstiden, annars pöser brödet ihop. Låt brödet svalna utan bakduk för knaprig skorpa eller under bakduk för mjuk skorpa. Det går bra att frysa in överblivet bröd.  



Så här ska det se ut när man har rundrivit bröden.



Nyårsfirande

$
0
0

God fortsättning!
Hoppas att du haft ett härligt nyårsfirande och en avkopplande trettonhelg!
Nu är det kvällen före - imorgon kickar årets första arbetsvecka igång. Barnen ska till förskolan och det är dags att ta tag i alla rutiner och aktiviteter. Hoppas att du är laddad - det är jag fast ledigheten har varit alldeles underbart avkopplande! Men nu blir det full fart mot våren och snart är det sommarsemester igen! 

Vi var bortresta till min mans släkt över årsskiftet och blev bjudna på ett härligt firande, som jag bjuder in dig till genom dessa bilder. Det är min svägerska M, som står för läckerheterna - vilket hon gör suveränt bra. Jag dukade och tog bilder. Varmrätten fastnade dock inte på bild - så kan det gå ibland! 

Till veckan kommer även bilder från trettendagslunchen, som vi hade idag. Då följer också ett nytt smarrigt sopp-recept!

Ha en nu en riktigt härlig vecka! Ta hand om dig! 




Förrätt: Toast med färskostfylld laxrulle, räkor, rom och grönt! 



Fika: Sarah Bernhardt, kanelhjärtan, chokladbröd och här närmast slabang. Visst är det ett roligt namn - SLABANG! 


Mjölkfri glassbomb med geléfigurer.


Glassbomb fylld med blåbärsglass. 


Skaldjurssoppa med räkor och kräftstjärtar

$
0
0

Innan nyår fick ni receptetet på morotssoppan med räkost,recept här>>  
Nu ska ni få receptet på en variant av den kan man säga. Jag har byggt vidare på idén och gjorde en skaldjurssoppa igår när vi i familjen träffades för trettondedagslunch. Barnen fick fiskpinnar och ris – något som de var väldigt nöjda med. Och vi vuxna i vår tur var glada över att få roffa åt oss soppanmed alla skaldjuren.

Som tillbehör till soppan gjorde jag romtoast. Busgott, enkelt och populärt – fick ställa mig och steka några extra. Olyckligtvis fastnade inte toasten på något foto men jag har bloggat om romtoast tidigare och det receptet hittar du här >> 

Men nu till receptet på skaldjurssoppan!

Skaldjurssoppa med räkor och kräftstjärtar, 10 portioner

4 morötter, finrivna
½ vitlöksklyfta, hackad
1 dl vetemjöl
1 liter vatten
½ dl hummerfond på flaska
½ fond du chef grönsak eller fisk
400 gram räkost/kräftost/hummerost (jag blandade olika sorter som jag hade hemma)
1 burk creme fraiche
4 dl mjölk
½ kruka dill, hackad
2 msk hackad persilja
2 msk cognac (kan uteslutas)
Salt och peppar

Till servering:
300 gram skalade räkor
200 gram kräftstjärtar
Dill
Citron


Fräs morötterna och vitlöken i olja/smör. Pudra över vetemjölet och blanda noga. Häll över vattnet (förkoka gärna vattnet i vattenkokaren). Slå på hummerfond och fond du chef. Låt småkoka tills morötterna har mjuknat. Mixa därefter slätt med en stavmixer. Tillsätt creme fraiche, räkost, mjölk och låt koka upp igen. Ha avslutniingsvis i dill, persilja och cognac. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan med kräftstjärtar, räkor, dill och citron.




Och där uppe i hörnet till höger i bilden - där skymtar romtoasten - ser ni? 

Kolasås, hemkokt

$
0
0

God kväll!

Torsdag – tjoho! Full fart mot en ledig helg! Den ser jag framemot!

Här kommer helgtips till lördagsgottis eller varför inte som avslutning på söndagsmiddagen! Vi har ibland efterrätt på söndagarna och i söndags blev det glass, färsk ananas och hemkokt kolasås – slurp! Kolasåsen kan man göra med grädde eller med havregrädde. Vi gjorde på havregrädde, så att hela familjen kunde äta den. Sanslöst gott att hälla den varma såsen över glassen! Och snabbt går det också!
Här kommer receptet!

Kolasås

1 ½ dl grädde (havregrädde eller vispgrädde)
50 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
75 gram farinsocker (även råsocker går bra och då blir såsen ljusare i färgen och får en lite mildare ton)

Blanda grädde, smör och socker i en kastrull. Värm upp under omrörning tills sockret löst upp sig. Koka därefter blandningen tills såsen tjocknar, det märks tydligt. Du kan låta det koka men rör om då och då. Det går fortare om såsen stormkokar än om du rör mycket och bara låter det småputtra. Servera såsen till glass!


TIPS!Överbliven kolasås – Kolasåsen ska förvaras i kylskåp och där stelnar den. Om du kör såsen i mikro i några sekunder så blir den flytande igen.



Tidigare inlägg på temat glass:

Knaprig havrecrunch >>

Chokladsås >> 
 
3-minuters glass >>

Bärspett med
marshmallows
och glass >> 

Fixa en egen
glassbar
till kalaset >>

Trevlig helg!

$
0
0

Kikar in och önskar dig en riktigt härlig helg! Hoppas den blir avkopplande, myspysig eller full av aktivitet - hoppas den helt enkelt blir precis som du önskar!

Jag fick starta med en välbehövlig sovmorgon - tack familjen! Nu är det frukost-time! Måste tipsa om min frukostfavorit: Rysk yoghurt och keso, toppad med bär! Gott varje gång!  

*vinkvink* Ha det bäst! 

Kokos- och mandelvåfflor (glutenfria och mjölkfria)

$
0
0

Tjingeling – long time no see! Men nu blir det rykande färska recept här framöver! Hoppas du hänger med här på bloggen och kommenterar emellanåt (sådant som får en matbloggare att fortsätta med detta vettu), gilla på Facebook och lajka på Insta! Vi ses i cybervimlet!

Det är ett tag kvar till våffeldagen – 25 mars är det dags! Men jag såg ett recept i Kung Markattas receptfolder i mataffären och bestämde mig för att testa (läs: jag modifierade receptet som vanligt). Jag undviker ju vetemjöl – så inspirationen satt fint! I ursprungsreceptet används bara kokosmjöl men jag använde hälften mandelmjöl. Mumsiga våfflor – inte glutensega och krispiga utan mer mjuka. Suveränt goda och mättande (orkade bara en). Mannen gnällde lite över att dessa inte blev speciellt lika originalet men både jag och barnen var suveränt nöjda. Jag har ju inte ätit vetemjölsvåfflor sedan i somras, så dessa satt riktigt fint tillsammans med en gräddklick (använd mjölkfritt alternativ till allergiker) och hemkokt hjortronsylt! Rekommenderas!

Kokos- och mandelvåfflor (glutenfria och mjölkfria), 7 stycken

8 ägg
2 dl kokosmjölk (skaka inte burken utan använd bara det översta ”gräddiga”)
1 dl kokosmjöl
1 dl mandelmjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
1 tsk äkta vaniljsocker
Kokosolja till gräddning


Knäck äggen i en bunke och vispa ihop med kokosmjölken. Blanda de torra ingredienserna för sig innan du vispar ner dessa i äggsmeten. Låt smeten svälla medan våffeljärnet blir varmt. Pensla våffeljärnet med kokosolja och klicka ut smet och grädda våfflorna gyllenbruna. Servera med valfritt tillbehör.



FLER våffelrecept hittar du HÄR: 

Svampsoppa med gorgonzola

$
0
0

Nu var det alltför länge sedan det åts soppa senast - eller detta med tiden är ju relativt - men jag är en soppfantast, så här behövs det soppa ofta. Den här gången gjorde jag en svampsoppa med färska champinjoner, lite torkade trattisar och annat gott. Hela härligheten förgylldes av en krämig gorgonzola! Detta blir perfekta matlådor inför kommande veckorna! Och för den som har svårt för gorgonzolan (det är ju en blåmögelost) går det jättebra att bara utesluta den i soppan. Smaka av med lite salt i sådana fall.

Jag passade på att fota soppan ute i snödrivan – snart har ju all snö regnat och slaskat bort – det gäller att passa på!

Kram på er och hoppas ni har haft en bra vecka så här långt!

Svampsoppa med gorgonzola, 5-6 portioner

400 gram färska champinjoner
1 gul lök
1 ½ msk vetemjöl
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning (fond du chef)
1 dl vitt vin
3 msk torkade trattkantareller
3 dl vispgrädde
1 morot
1 broccolistånd (250 gram)
150 gram gorgonzola
Smör till stekning


Skär champinjonerna i kvartar, hacka löken och fräs i en panna till all vätska från svampen har dunstat. Häll över svampen och löken i en kastrull, pudra på mjöl och tillsätt vatten, grönsaksbuljongtärningen, grädden, vinet och trattkantarellerna. Skiva moroten tunt och tillsätt även den. Låt koka tills moroten mjuknat. Ta därefter bort kastrullen från plattan och mixa soppan slät med en mixerstav. Skär under tiden broccolin i buketter och stek mjuk i en panna. Smula ner gorgonzolan i soppan och låt den smälta. Tillsätt broccolibuketterna. Servera soppan med lite olivolja och flingsalt på toppen.


Helgen i bilder

$
0
0

Hej finingar! Hoppas helgen varit skön och avkopplande!

Vi inledde fredagsmyset här hemma med fredagsdisco - partyskorna på och disco i barnens rum! Poppis att klä upp sig och komma i stämning! 



Så småningom blev det dags för middag - jag stekte ekologisk entrecote - medium rare får min gärna vara! Det var nog den godaste och finaste och möraste entrecoten jag ätit! Härefter blir det ekologisk sådan!



Salig röra på Plattan-brickan - en vanlig syn hemma hos oss en lördag kväll! Nu extra väl tilltaget eftersom även barnen skulle sitta uppe och titta på mello!



Gotteplock när den är som bäst! Trivs bra med att bara sprätta paket och lägga upp färdigt - speciellt en lördagskväll



Och så 5-minuters rätterna - gubbröra och kokta rödbetor med labneh-ost! 



Idag däremot blev det långkok i form av en smakrik ratatouille - recept kommer i veckan. 



Ingen söndag utan efterrätt - äppelpaj med vit choklad!


Kramar till dig! Jag önskar dig en härlig ny vecka - redan i intågande!
Helgen räcker i några timmar till 
och jag har sparat min efterrätt nu till kvällen - lyckost mig! 

Ratatouille (inkl. filmtips)

$
0
0

Har ni sett Disneyfilmen Råttatouille? Så mysig matlagningsfilm som utspelar sig i ett restaurangkök i Paris, med en matintresserad råtta med känsla för smaker.  En film som jag rekommenderar varmt för alla med matintresse och barnasinne – den är en av mina barns favoritfilmer. Passande filmtips till dagens recept; ratatouille! Denna härliga grönsaksröra med en massa härliga smaker. Här får ni mitt recept - min variant av denna franska grönsaksröra!

Ratatouille, 4-5 portioner

1 rödlök, tärnad
1 gul lök, tärnad
4 vitlöksklyftor (dra ner om du vill)
1 tsk oregano
1 zucchini, tärnad
1 aubergine, tärnad
1 paprika, tärnad
1 burk krossade tomater (jag använder Mutti)
Olivolja
Salt och peppar

Krossa vitlöken och låt den mjukna i grytan i en skvätt olja tillsammans med rödlöken, gula löken och oreganon. Tillsätt därefter zucchinin, auberginen och paprikatärningarna och låt fräsa i lite högre värme så att grönsakerna får lite färg. Salta och peppra. Häll därefter över burktomaterna och sänk värmen till lägsta. Låt gotta till sig på svag värme i 30-45 minuter. Ratatouillen blir bara godare nästa dag – när smakerna drar till sig.




Smördegspizza med creme fraiche-röra och smarrig fyllning

$
0
0

Pizza är en typisk söndagsmiddag i många familjer – förmodligen snart snäppet vanligare än söndagsmiddagen.
Hemma hos oss har vi inte ätit speciellt mycket pizza sedan jag slutade med vetemjölet. Ibland har vi köpt pizza och jag har ätit fyllningen – gott och jag blir mätt också!

Den här gången kände jag mig riktigt kreativ – det blev inte bara pizza, det blev smördegspizza. Det blev inte tomatsås på pizzan – det blev creme fraiche med soltorkade tomater creme i. Och för mig blev det glutenfri smördeg. En färdig fryst, sorglig historia – lite trist. Så jag åt fyllningen, men fyllningen var rackarns god! Men smördegspizzan med vanlig smördeg i blev jättefin! Dessutom blev det riktigt gott med en annorlunda sås i - krämigare. Och därför skippade jag den vanliga rivna osten.
Det här kan ju vara mat att locka er med inför nästa helg - Andra chansen på tv då och veckan därpå blir det ju Mello-final. Perfekt mat för det tillfället – eller som fredagsmiddag!

Nu önskar jag dig en härlig söndag kväll och en bra kommande vecka!

Smördegspizza med creme fraiche-röra, chorizo, feta, oliver, paprika, purjo och rödlök, 4 portioner

1 rulle kyld smördeg, eller 4 plattor fryst smördeg (eller glutenfri smördeg)

Creme fraiche-sås:
1 burk creme fraiche
2 råa äggulor
½ burk soltorkade tomater crème

Fyllning:
300 gram färsk chorizo
100 gram feta, smulad
1 näve oliver
1/2 paprika, i stavar
¼ purjo, strimlad
1 rödlök, skuren i båtar
Oregano


Om du använder fryst smördeg, lägg dessa ut på plåten och tina, annars rulla ut smördegen på bakplåtspapper. Blanda ihop ingredienserna till creme fraiche-såsen, smaka av med salt och peppar. Stek chorizo i olja och skär den därefter i skivor. Låt rödlöken och purjon svettas i lite olja. Skär snitt runtom smördegskanten, cirka 1-2 cm från ytterkanten. Skär inte rakt igenom utan bara så att det blir en tunn skåra. Bred därefter på creme fraiche-såsen och lägg därefter på resten av fyllningen. Toppa med oregano. Grädda pizzan på 225 grader i cirka 15 minuter.





Förväntsfulla inför Mellokväll här hemma - anordnat av Coop

$
0
0

Ni anar inte vilken förväntan som hänger i luften nu!

På lördag ska vi på genrep av Melodifestivalen på Friends Arena– det kommer att bli så skoj. Min svåger fyllde 30 år i november, något som firades med stor fest tillsammans med nära och kära. Svågern är en riktig schlagerfantast (själv är jag den där smygvarianten) som kan ALLT om schlagern genom tiderna. Han kammade lätt hem första priset på sitt kalas – biljetterna till genrepet. Så på lördag så gör hela familjen honom sällskap på genrepet! Vi blir 12 stycken!


Jag tänkte att det vore sååå himla kul att toppa genrepet med en härlig finalkväll här hemma. Då tänkte jag att svågern skulle bli extra glad! Därför deltog jag i en tävling i samarbete med Coop hos Paulas , där man kunde vinna en hejdundrande fest hemma sig med ekologisk mat, snacks, dryck, partystämning, röda mattan (vilket är gröna mattan), discokulan – ja, allt man kan önska sig! Och så vinner jag!

Så på lördag medan vi går på genrepet kommer det personal och förbereder vår festpimpar, dukar, smäller upp fotovägg och gröna mattan, de dukar upp en ekologisk bufféåt oss (verkar väldigt smarrig - fick läsa menyn idag) och bjuder på snacks och dryck! Och så ser vi finalen förstås! Vi är riktigt taggade hela bunten nu! 



Självklart ska jag föreviga detta once-in-a-lifetime-dag för er läsare också. Går det att live-rapportera från genrepet, festförberedelserna med mera, så gör jag det! Håll därför utkik på Facebook och Instagram


Ska ni se finalen? 
Vad ska ni äta? 
Vem kommer att vinna? 
Fler som är taggade inför lördag?

coop.se
Bild 4, bildkälla: Coops hemsida

Mello, del 1 – Genrep på Friends Arena

$
0
0

Sitter i köket med en kopp örtte och bläddrar bland helgens bilder! En grymt rolig familje/släkthelg i Melodifestivalens tecken går mot sitt slut! Det kändes smått melankoliskt att städa bort årets fest! Samtidigt ett superhärligt minne som vi lever länge på!

Helgen blev precis så fulländad som vi hoppades! I fredags hann jag dock bli smått panikslagen när hörde att kräksjukan på dagis! Mannen skakade på huvudet när jag tvingade honom att hämta barnen tidigare, duscha dem, och slänga kläderna i maskinen. Tur att han spelar med snällt när jag får mina knäppfnatt ! Farmor, farfar och farbror dök upp på seneftermiddagen till de nyduschde barnens stora glädje och vi åt en helknasig middag som inte förevigades på bild (hade varit flott att blogga om en tallrik fyllt med tacopaj, anka med apelsinsås och sallad –det ni).



I lördags vaknade alla friska (mannen något förkyld) och vi begav oss mot Friends Arena – det vankades genrep! Vi fyllde 12 sittplatser när svägerskan med man och barn anslöt sig! 

Utrustade med både ljusstavar, dricka, nötter och godispåsar var vi taggade inför genrepet! Tjoho! Vissa dock mer fokuserade på cashewnötter än scenframträdanden. Själv koordinerade jag smidigt mellan två kameror, nedvälta festisar och ljusstavar som åkte bland bänkraderna – det är inte för inte man är mamma!



Det var första gången jag var på Friends Arena – en häftig upplevelse att vara på plats, se hur ett genrep flyter på som om allt redan kördes ut i TV live. Många förväntansfulla, uppspelta och uppklädda barn – med sina snygga skyltar med de olika artisternas namn. Ljudet på arenan lämnade en del att önska men ljusshowen var och pyrotekniken häftig. Jag smyghejade på Alcazar! 


Hann få med en något suddig Sanna-bild också! 
När de hade kört igenom alla bidragen smet jag och A iväg strax innan genrepet var slut – vi skulle ju åka hem och spana in festfixarna och hjälpa till med förberedelserna!  Mer om det och den hejdundrande festen i kommande inlägg! 

Chiapudding med blåbär och kardemumma

$
0
0

God morgon! Vaknade seeeeeeg men det är ju ett underbart ljus därute - så vi kickar väl igång en ny härlig vecka igen! 
Hepp, ändan ur vagnen och upp med det här receptet lite sent omsider!


Chiapudding är faktiskt riktigt smaskigt, nyttigt och snabbt ihoprört! Har snubblat på dessa nyttiga frön både här och där bland matbloggarna, mestadels verkar de hamna i just puddingar! Ingen dålig pudding må jag säga. Min variant är med dunderbären blåbär och favoritkryddan kardemumma. Googla lite på dessa frön och testa om ni inte gjort det innan! De sägs funka även för lchf:are,  de är proteinrika och fyllda med fibrer och antioxidanter. Dessutom upptäckte jag att jag höll mig mätt hela förmiddagen när jag äter den här puddingen till frukost!  Jag fotade paketet på chiafrön, som jag hittade i handeln – så har ni något riktmärke att gå efter om ni är nya på chia-fronten. Det finns flera olika märken på fröna, men dessa fanns i min mataffär. 

Någon som tycker att något speciellt märke är bättre än ett annat?

Chiapudding med blåbär och kardemumma, 1 portion

1 ½ dl soyadryck, naturell
1 ½ dl soygurt
2 msk chiafrön
2 msk blåbär, mosade
½ tsk grovstött kardemumma

Till topping:
t.ex. blåbär och pistagenötter

Blanda ihop ingredienserna till chiapuddingen. Låt blandningen stå och svälla i rumstemperatur i 15 minuter och häll därefter över i en serveringsskål. Ställ i kylskåp i minst 1 timme men gärna över natten. Toppa puddingen med t.ex. blåbär och pistagenötter.



Nu - off to work! 

Pannkakstårta

$
0
0

God morgon till alla frukostätande bloggläsare, och till er alla däremellan! Hoppas du har vaknat på rätt sida! 
Själv är jag hes. För tredje dagen i rad.  Tyvärr inte så där snyggt hes – ni vet när någon sjunger med en sådan där ljuvlig hes stämma. Nej, själv låter jag som en vingbruten kraxande kråka.

Igår överraskade jag barnen med pannkakstårta till middag! Det var ju trots allt måndag, vilket betyder måndagsmys! Eftersom det var ett tag sedan jag påminde er om att köra måndagsmys, så får ni det här tipset på pannkstårta för att glädja någon på en måndag eller – till barnkalaset, söndagsbrunchen, torsdagsefterrätten eller till ett annat trevligt tillfälle.

Pannkakstårta - recept i lightversion
  1. Grädda ett gäng pannkakor! Recept på mina godaste pannkakor hittar du HÄR>> Jag gjorde ½ receptet. 
  2. Låt pannkakorna svalna på plåtar (så går det fortare). 
  3. Varva pannkakor, grädde, sylt/bär och bygg en tårta. 
  4. Toppa pannkakstårtan med ännu mer bär, frukt, hallonsås, chokladsås efter tycke och smak.


Jag tror minsann att tårtan blev mums! Själv äter jag ju inte vetemjöl, och åt därför inte av den, men barnen lyckades minsann proppa i sig det mesta. A deklarerade glatt att pappas Carbonara halkade ner på listan över favoriträtterna.

Mello, del 2 - Mellofest / festivalkväll hemma hos Frostis

$
0
0
 

Vilken glimrande festivalkväll vi hade i lördags! Tack för årets fest Coop och Paulas! Den lever vi på läääänge! Vi vill inte riktigt släppa taget om den så i köket hänger ballongerna och serpentinerna kvar – övrigt pynt har flyttat till barnens rum.

I lördags kom den superhärliga duon Bella och Björn och pimpade vårt hus inför finalen av Melodifestivalen – med sig hade de den gröna mattan, fotoväggen, discokulan, partyhattarna, boan, ett guldraperi och massa mer – vårt hus blev så snyggt i festskrud! 


Vilken lyx att porslin och dukar också ingick i vinsten! Ja och blommor, ljus, servetter, serpentiner - rubbet helt enkelt! 





Inför gästernas ankomst dukades välkomstbubblor och snacksfram – Änglamarks sortiment såklart! Spana in rotfruktschipsen nästa gång ni handlar och blåbärschokladen (mjölkfri = plus i kanten).


Direkt från Friends Arena anlände sedan gästerna! Det var min mans sida och vi var 12 stycken i åldrarna 3-62 år! Med alla melloattiraljer var det inte svårt att komma i festivalstämning


Efter mingel och fotografering var det dags för middagen – en ekologisk buffé som kom färdiglevererad på fat tillsammans med allt porslin! Hurra! Så här skulle jag kunna ha det oftare även om jag är en matbloggare! 

Det här stod uppdukat:

~Kryddbakad lax~

~Movitzkyckling med vitlök, örter & citron~ 
~Rostad potatis med chili & vitlök~
~Grillade grönsaker med feta & granatäpple~
~Semitorkad tomat med sojabönor & vita bönor med citron, gräslök, ärtskott & rostad rödlök~
~Mandelpesto~
~Scharlottenlökscrème~

~Jordgubbsmousse med färska bär~



Buffén var supergod och vi åt tills magen stod i fyra hörn. Sedan fick vi skynda oss att testa partyhattarna, tutorna, perukerna och ballongerna! Många goda skratt och härlig feststämning!


Startfältet då? Vi var väl inte en speciellt sammansvetsad hejarklack inför finalen. Det var nog nästan lika många favoriter som gäster; Alcazar, Helena, Linus, Yohio, Anton och Panetoz. 

Vi röstade så att telefonerna glödde. Ojojoj, vad svärmor röstade – Sanna fick hela 20 röster av henne! Det avjorde nog vinsten! Eller vad tror ni?


När alla bidragen var framförda mumsade vi  i oss desserten! Jordgubbsmousse för de flesta av oss och chokladmuffins med fruktsallad till mjölkallergikerna. Hjälp så gott! 



Våra helschyssta festfixare – Bella och Björn - ett suveränt team! Jag adopterar gärna er! 
Viewing all 197 articles
Browse latest View live