Quantcast
Channel: Frostrosor
Viewing all 197 articles
Browse latest View live

Knäckig äppelkaka med vit choklad (lätt att göra glutenfri och mjölkfri)

$
0
0

God kväll i stugorna! Ny vecka igen – både veckorna och helgerna går ju i rasande fart och i lördags bockade vi av en av våra gudsöners födelsedagskalas och min pappas födelsedag. Pappa firade vi här hemma med pannkaksparty! Svettigt att stå och grädda pannkakor på 2 liter smet! Kände mig fräsch som en vårdag efter det!

Där ute är det dock ingen vår längre – körde i snöslask i 30 km/h på motorvägen hela vägen till jobbet i morse för att alla andra maskade sig. Hälften av stockholmarna måste ha bytt till sommardäck redan?!?!

Idag känner jag att jag är på mitt generösa humör – och bjuder på receptet på en knäckig äppelkaka med vit choklad! Gaahh, så god den är! Receptet är en skatt! Gästerna brukar inte kunna sluta äta kakan! Och så löjligt enkel den är att göra! En impa-kaka helt enkelt.  
Dock är detta med bakrecept-uppdateringar inte så vanligt förekommande på bloggen längre. Det är ganska sällan det bakas numera i Frostis kök. Så länge jag får min dagliga dos av mörk choklad (vi säger väl 2 bitar, fast det egentligen rör sig om en ¼ kaka) så är jag nöjd! Händer dock då och då att jag överraskar alla mina killar här hemma – och det brukar uppskattas!

På bilderna har jag gjort ett halvt recept mjölkfri äppelkaka i den stora hjärtformen. I de små hjärtformarna är det glutenfri äppelkaka, även där har jag halverat receptet.

Knäckig äppelkaka med vit choklad, lätt att göra glutenfri och mjölkfri

5 äpplen
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
75 gram vit choklad (ev. mjölkfri vit choklad gjord på risdryck)
100 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
2 dl råsocker
2 ½ dl vetemjöl (för glutenfritt alternativ byt ut mot 1 ½ dl kokosnötsmjöl eller mandelmjöl)
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
1 ägg


Skala, kärna ur och skär äpplena i tärningar. Lägg äppeltärningarna i en smord pajform. Pudra över kanel och kardemumma. Hacka chokladen och strö över. Smält smöret/margarinet och låt svalna. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och råsocker i en egen bunke. Rör ner matfettet och ett uppvispat ägg i smeten. Bred smeten över äpplena och ställ formen i den nedre delen av ugnen. Grädda på 200 grader i 30-35 minuter. Använder du mindre formar, kortas gräddningstiden något. Du ser när kakan börjar bli gyllenbrun. Servera kakan med glass eller vaniljsås.




Förlåt att ni blir utan en bild på kakan upplagd på ett snyggt fat, en härlig glasskula som smälter över den och en snygg silversked som lyxar till det hela ännu lite extra. Minneskortet på kameran blev nämligen fullt! En matbloggares vardag! 

Krämig rotfruktssoppa med vitlöksost och basilika

$
0
0

Den här soppan satt riktigt fint idag till frukost – vid ett-tiden. Ja, nu är nämligen gastroskopin avklarad efter fastande (utan mat och dryck sedan igår). Den efterlängtade frukosten blev därför en sen lunch istället. 
Jag är övertygad om att det värsta man kan göra inför en medicinsk undersökning är att googla och läsa på olika forum. Vad tror ni att jag gjorde? Jo, jag googlade och läste den ena skräckhistorien efter den andra och blev så uppskrämd och bestämde att jag måste ha lugnande för att klara av undersökningen – gärna så mycket lugnande att jag inte skulle minnas ett smack. För annars skulle nog min sista stund vara kommen, fast jag brukar var lugn inför det mesta. 

Allt gick hur bra som helst – visst det är ganska obehagligt att svälja en meter trädgårdsslang men absolut inte ovärt! Personalen var fantastisk och jag fick mitt lugnande, och nej, jag blev inte väck och jag minns allt från undersökningen. Häftig upplevelse det där att man ser sin egen magsäck! Jag fick inte köra själv efteråt, så mamma körde hem mig och nu har jag mest vilat idag – man blir lite tung i huvudet och får lite ont i halsen. I övrigt mår jag bara fint! Så vad ni än gör – googla inte sådana här saker! Sedan har jag ju full förståelse för att upplevelsen alltid är individuell!

Förlåt alla känsliga  - nu över till receptet! Supersmarrig soppa på det jag hade hemma helt enkelt. Vitlöksosten är jättegod i soppan, som fick en extra uppiffning av lite basilika! Det här smakade riktigt bra – för jag var riktigt hungrig! Tror nog att den smakar lika gott imorgon – i matlådan!

Krämig rotfruktssoppa med vitlöksost och basilika, 4 portioner

1 stor morot, riven
1 stor palsternacka, riven
½ purjo, ansad och skuren i ringar
200 gram vitkål (jag använde spetskål), strimlad
Olja
2 kycklingbuljongtärningar
8 dl vatten
1 tsk torkad basilika
1 burk creme fraiche
75 gram vitlöksost


Värm upp olja i en gryta och låt rotfrukterna fräsa i oljan i 5 minuter på svag värme så att de inte får färg. Häll över vatten, buljongtärningar och basilika. Låt puttra under lock tills rotfrukterna mjuknat (vitkålen tar längst tid). Häll därefter i creme fraichen och vitlöksosten. Vispa soppan slät med en visp och låt den där efter bli varm. Servera med lite färsk basilika på toppen.



Bilder där våren känns

$
0
0

Hej vännen!
Jag ser att du kikar in här då och då och väntar på ett inlägg. Det har dröjt innan jag fick någon tid och ork att göra något. Förra helgen var mysig med 8-årskalas och dop uppe i Norrland. Solen sken, alla var på strålande vårhumör. Det syns nog på bilderna här nedan! 

Den här veckan har gått till vabbande, jag och mannen byter av varandra. Till helgen vankas ett till dop men vi ser ut att åka dit med endast halv styrka. Lite tråkigt men sjukdom rår man ju inte över. Vi är vid ganska gott mod ändå och passar på att umgås, pyssla och diska (diskmaskinseländet har kastat in handduken).

Jag blir glad av solen och av alla vårblommor som dyker upp lite varstans nu. Jag fångade ett par tussilagon på bild när vi stannade vid vägrenen med sonen – ett sådant där ”nöden har ingen lag”-stopp. Jag önskar dig en härlig torsdagkväll! Nu siktar vi mot helgen – och då är mitt mål att lägga upp lite middagsrecept åt er!

Stora kramen och tack för att du kikar in här, på Facebook och på Instagram! Härliga fina läsare!

Från helgens 8-årskalas! 

Söndagen bjöd på dop i den här vackra kyrkan
uppe i Hälsingland med
efterföljande dopfika i församlingshemmet. 


PS. Alla bilderna i det här inlägget är tagna med min mobilkamera, Samsung S4 Zoom. Jag vill ha gärna era åsikter om om kvaliteten på bilderna – funkar de för bloggen, eller föredrar ni när jag fotar med systemkameran? DS.

Oreganokyckling i krämig balsamvinägersås

$
0
0

God morgon och välkommen ny vecka (trots att den för vår del fortsätter i sjukdomarnas tecken) – vi hoppas att alla i familjen snart är på fötter igen. Tack till er för alla krya på-hälsningar! Vi försöker ta oss ur vabbträsket! Snarast! 

Här kommer ett efterfrågat recept på kycklingrätten jag lagade för ett tag sedan. Överlag efterfrågas fler kycklingsrecept, så ska ladda upp med lite sådana åt er.
Mycket smaker i denna rätt – härlig grekisk balsamsås och så oregano plockad i de kretensiska bergen - smaaaak var det här! Detta är ett hittepå-recept på det som fanns hemma! Blev väldigt poppis och är lätt att göra mjölkfri också.

Oreganokyckling i krämig balsamvinägersås, 4 portioner

500 gram kycklingfilé
Torkad oregano
Salt och peppar

Sås:
1 burk creme fraiche (eller mjölkfritt alternativ)
½ burk creme bonjour vitlöksost (eller annan färskost med vitlökssmak)
1 vitlöksklyfta, riven
2 msk balsamvinäger
½ fond du chef kyckling
Om du vill: Salami i skivor


Börja med att salta och peppra kycklingfiléerna och strö oregano på dem. Bryn filéerna i en stekpanna och lägg över dem i en ugnsform. Rör ihop creme fraiche, vitlöksost, vitlök, balsamvinäger och fond du chef. Häll röran i formen. Toppa med salamiskivor om du vill. Stek i ugnen på 225 grader i 15 minuter. Servera stekta grönsaker och ris till.

Jag köpte den ekologiska grekiska balsamsåsen
i Söderhallarna.
Mums så god den var och väldigt mjuk och mild i smaken.

Mjuk ananaskaka med kokostosca

$
0
0

Bakrecept, kakrecept – Frostis har bakat! Hurra för det! För plötsligt händer det! I onsdags var vi ju bara tvungna att fira att sjukdomarna äntligen (eller åtminstone för nu) är besegrade. Jag och barnen bakade en kaka, som skulle kunna ätas av alla. Alltså blev den både glutenfri och mjölkfri. Och vilken kaka då! Tack Kjersti>>  för ett finfint recept! Jag använde det inte rakt av men eftersom jag är en novis på att baka glutenfritt behövde jag verkligen hjälp på traven med mått osv. Dessutom hade jag inte alla ingredienser hemma som Kerstin använde så jag justerade efter vad skafferiet innehöll. 

Resultatet blev en supersaftig kaka – en helt ljuvlig variant som bara är sådär oemotståndligt god! Ananas och kokos på den mjuka kakan – extra god med en glasskula till! Perfekt kaka att baka till påsk vågar jag påstå! Perfekt även om man i vanliga fall äter vetemjöl.

Här kommer min variant av receptet! Och så får ni ha en riktigt härlig vecka!

Mjuk ananaskaka med kokostosca – glutenfri  och mjölkfri

Kaka:
3 ägg
1 ½ dl rårörsocker
1 ½ dl mandelmjöl
1 ½ dl sojamjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk fiberhusk
80 gram mjölkfritt margarin
½ dl vatten
1 krm salt

Topping:
275 gram ananaskross (jag använde på burk, avrunnen)

Kokostosca:
2 dl kokos
1 dl rårörsocker
1 ägg
40 gram mjölkfritt margarin
1 nypa salt


Smörj och bröa en form med avtagbarkant med kokos. Min form är 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Blanda mandelmjöl, sojamjöl, bakpulver, vaniljsocker och fiberhusk i en separat bunke. Smält margarinet och häll i saltet och vattnet och låt svalna. Sikta ner mjölblandningen i äggsocker-smeten. Rör även ner margarinvattnet. Häll smeten i formen och grädda på 175 grader i 25 minuter. Ta ut kakan och bred ananaskrosset på kakan. Mät upp ingredienserna till kokostoscan i en kastrull. Sjud på svag värme tills det tjocknar lite, men låt inte koka. Häll över kokostoscan över kakan. Gräddan kaka på 200 grader i ytterligare 10 minuter. Servera kakan med en kula glass.


Ja, ni ser väl att den här kakan
är hur saftig och smaskig som helst?!!

Bovetegröt

$
0
0

God morgon!
Hoppas du vaknar pigg och utvilad och har en härlig helg att se framemot! Det har nämligen jag – idag ska jag ut på äventyr– närmare bestämt till Västkusten! Äventyret kommer inte att gå er förbi heller! Vill ni, så kan ni följa mig på Instagram (jag heter Frostrosor där också). Givetvis kommer det en utförlig rapport här på bloggen under nästa vecka!

Hej och hå – nu över till ett enkelt men nyligen upptäckt frukostrecept!

Sedan jag lade om kosten är det något som jag saknar, saknar faktiskt riktigt ordentligt – det är havregrynsgröten! Bovetet fick bli mitt första alternativ till havregrynen. Jag minns att jag ätit bovetegröt, lagad i ugn, när jag var barn. Tror att det var min pappas farmor (från Karelen), som brukade göra detta och så min pappa också då förstås. Själv lagade jag till bovete för första gången nu – dock inte för sista. Enkelt och smidigt – och så det där tuggmotståndet! Gott, vill jag lova! Och detta fixar min mage bra – glutenfritt!
Det som är lite trixigt med bovete, men bara lite, är att man ska skölja det i hett vatten innan man kokar det. Detta eftersom det finns ett färgämne (fagopyrin) i bovetets skal, och det kan framkalla allergiska reaktioner. Ämnet förstörs dock när man sköljer bovetet i hett vatten. Och det syns faktiskt på det vattnet som man sköljer med att det blir lite åt det röda hållet.
Nu har jag klarat av grundversion av bovete – framöver tänker jag experimentera med bovetemjöl – det verkar också spännande. Kanske blir det blinier?

Bovetegröt, 1 portion

3 dl vatten
1 dl bovete
1 krm salt
1 krm kardemumma
1 krm kanel


Mät upp bovetet i en kastrull. Häll i vatten, koka upp häll av vattnet. Skölj bovetet i kallt vatten i en sil. Diska ur kastrullen. Mät därefter i alla ingredienser i kastrullen och låt koka under lock i 10-15 minuter. Rör om då och då. Servera med frukt, bär och mjölk.

Matbloggsträff, del 1 - Ocean Hotel

$
0
0

Hej på er ut i påskvimlet!
Nu till påskhelgen kan du ju kanske vilja ha lite långläsning, så planen är att portionera ut inlägg från förra helgen, som jag tillbringade i Falkenberg tillsammans med ett gäng andra matbloggare!

Allt var glimrande; sällskapet, aktiviteterna, maten, drycken (ok, minus för blåsten och regnet på lördagen men i övrigt så - ljuvligt)! Se och njut av bilderna! Jag tittar själv tillbaks på alla bilder och allt känns som en dröm – tänk att jag fick vara med och uppleva detta så intensivt roliga arrangemang ordnat av Malin! >>

Vi bodde på Ocean Hotel>> vid Skrea Strand i Falkenberg. Så nära havet tror jag aldrig att jag har bott, inte ens vid Medelhavet. Riktigt mysigt och fräscht hotell med rum och inredning i samma stil som inredningen på Espresso House (och ja, jag älskar att sitta och fika på Espresso House). Murriga färger, mjuk sammet, howardfåtöljer och soffor överallt. 


Rummet var som en dröm – gigantiskt stort med dubbelsäng, soffgrupp och...


... ett fräsch badrum där badrockarna hängde redo att viras kring kroppen och trippa in på relaxavdelningen... 


... en härlig skrivhörna att sitta och uppdatera bloggen vid (hehe, hanns dock inte med) 


.... och en perfekt klädställning att hänga upp sina kläder på (yes, alla galgar och hela klädställningen bara för mig själv). 


Jag måste dock erkänna att jag i det gigantiska rummet kände mig lite halv – när ens älskling är hemma och man själv bor i det lyxiga rummet med havsutsikt och solnedgången på stranden.


På kvällen när de flesta hunnit checka in blev det först fudgeprovning av Mrs Curlie’s fudge>>  och därefter vankades det middag a la 3-rätters i hotellets eminenta restaurang.


Förrätt: Pocherat ägg, grillad sparris och tryffelolja


Varmrätt: Hjortfilé, potatispuré, bakad pumpa och rödvinssky


Efterätt: Jordgubbssorbet, rom russin-glass, kanderade nötter och färska bär


De andra fick chokladfondant med vaniljglass, kanderade nötter och färska bär.

Det var detta om hotellet och första middagen… fortsätting följer kan ni vara säkra på!
I nästa inlägg om våra studiebesök…

Nu önskar jag dig en riktigt härlig påsk! Ta hand om dig! 

Matbloggsträff, del 2/2 - Studiebesök och aktiviteter

$
0
0

Här kommer nu den andra delen från bloggträffen i Falkenberg för några veckor sedan! Trevlig läsning! 


Dagen inleddes med en mysig frukost på hotellet innan vi packade in oss i bilarna och styrde kosan mot Suseå Choklad >>


Där stod stora chokladtallrikar redan uppdukade för oss – det vankades chokladprovning. Vi testade mjölkchokad och mörk choklad med olika kakaohalter. Därefter chokladbräck och avslutningsvis även tryfflar. Allt smakade ljuuuvligt gott – riktig choklad med klass! 


En minst sagt mastig förmiddagsfika till och med för en chokladfantast som mig. Det fick bli en liten doggybag att stoppa ner de lyxiga resterna i handväskan.


Efter lite shopping i butiken styrde vi kosan mot UgglarpsGrönt >> där vi möttes av Mikael som engagerat berättade om sitt intresse från barndomen, som växt till en heltidssysselsättning. 
Till Mikael kommer gourmetkockarna och letar efter något unikt, likaså mattidningarna i jakten på en ”rolig grön kvist att pynta med” - och Mikael, han kan leverera! Han jobbar också med produktutveckling. Vi fick gå runt på kålfälten och smaka på kål i alla möjliga och omöjliga färger och former. Riktigt häftigt! 
Jag älskar att höra människor som lever sin dröm! Det verkar den här mannen göra! Jag har lite dåligt med bilder därifrån dock, var själv inte riktigt på topp, men kika in hos de andra bloggarna så får ni se en massa fina och vackra kålsorter!


Vi fick se "ett par" salladssorter i växthuset! 


Efter Ugglarps Grönt började magarna kurra och kaffetarmarna suga – så bilarna fick styras mot Slöinge Kafferosteri>> där Daniel redan väntade på oss. Under tiden som vi åt lunchmackor och drack kaffe (själv drack jag och några andra förrädare te) fick vi veta allt möjligt om kaffe, rostning och givetvis ställa frågor.


Efter lunchmackan flyttade vi över till kaffetestarbordet – en mängd sorter skulle testas!


Det var riktigt spännande och även jag som inte är kaffedrickare gav mig den på att testa mig igenom de olika sorterna. Och trots att jag inte förälskade mig i några av kaffebönorna – hittade jag ändå en favorit som smakade blåbär! Utan att innehålla ett endaste blåbär såklart! De kaffebönorna köpte jag hem till mannen som souvenir.



Det här är Daniels kafferost - i den rostar han kaffebönorna! 


Och så ett gäng kaffesäckar - flera av oss blev sugna på att ha dessa som inredningsdetaljer hemma - riktigt charmiga! 


Koffeinladdade, vissa mer än andra, styrde vi stegen (ja, promenadavstånd) mot Sarah och Solhaga Stenugnsbageri >>– där degen hade jäst och vi skulle baka ut baguetter och limpor.


Det skulle skäras snitt i baguetten, och limpor skulle formas. Mjölet dammade (inte alltför mycket - brödet får ju inte bli för torrt) och gänget kämpade med degarna.


Här har vi det färdiga resultatet!
Med de egensnittade och nygräddade baguetterna under armen packade vi in oss i bilarna igen och åkte till hotellet för lite snacks och vila.

Himlen öppnade sig, havet visade sina krafter och Instagram låg nere. Jag tog en varm dusch och vilade lite innan det var dags att byta om till glitterlinnet och förväntansfulla bege sig till Prostens Pizza >> med hemma hos-känsla hos Lisa Lemke.


Och vilket ställe då! En smått myspys-euforisk känsla att befinna sig i den matsalen, känna matdoften och höra slamret från köket. Vi serverades dryck och mat på omaka fat och glas, den ena rätten smakade än mer lysande än den andra. En glimrande kväll i gott sällskap! Vi saknade inget utom eventuellt lite mer plats i magarna att stuva ner några ytterligare tuggor med mat. 



Till förrätt fick vi lite plankor/charkbrickor med lokalt producerade ostar och charkuterier, grönt från just Ugglarps Grönt och nässelgnocchi som tydligen var sanslöst god.



Därefter bars den ena pizzan efter den andra fram. Flera hävdade bestämt att de hamnat i pizzahimlen! Denna pizza med lax och räkor hörde till favoriterna!


Och jag som äter glutenfritt fick en suverän skaldjursrisotto med en massa ljuvlig parmesan. Det kändes som en kväll/natt på slottet – jag ville aldrig att det skulle ta slut.


Ja, vi var proppmätta men Lisa propsade på oss att vi skulle testa hennes pudding med glass och chokladkolasås. Vi var så proppmätta allihopa att vi tolv delade på två!!! efterrätter! Med nöd och näppe och god laganda, magarna redan runda som bowlingklot, lyckades vi till slut trycka i oss denna sanslöst goda rätt! Det var ett tillfälle då åtminstone jag önskade mig ha lika många magar som en ko! 

Väl tillbaka på hotellet kände jag mig som en slagen hjälte – trots att jag inte gjort något annat än roliga saker hela dagen och umgåtts med en massa charmiga och alldeles fantastiskt tokiga människor! Jag snarkade innan huvudet träffade kudden vill jag lova!

En helt fantastisk helg – och redan på frukosten misstänkte jag måndagens sjukdomssymtom – depression – närmare bestämt post-bloggträffs-depression! Hur kommer man igång igen som vanligt igen efter att ha ätit hjortfilé, fin-choklad, skaldjursrisotto och annan lyxmat. Inte att förglömma – umgåtts med sina mat-själsfränden!


Ja, vi är ju i en klass för sig vi matbloggare – vi fotar allt som går att äta, arrangerar gärna om det ätbara så att det ska se ännu mer ätbart ut på bild (allt för er läsare, hehe). 

I jakten på den perfekta bilden är många av oss dessutom beredda att

1) själv stå, huka, bocka, krypa i diverse konstiga positioner med risken att själv få ryggskott eller trampa i en koblaja eller med en överhängande risk att sno knut på sig själv! 

2) offra sin egen mat till förmån för er läsare (värdelöst ur två aspekter; dels är maten kall när den är färdigfotad, och dels får ni ju bara tillgång till maten över bild. Att det är år 2014 och fortfarande har ingen uppfunnit skärmar med lukt- och smaköveröring!)

3) utse tävlingar bland de övriga middagsgästerna, för att lista ut alla ingredienserna och lovsjunga de goda smakerna till den grad att övriga middagsgäster somnar uttröttade av all mat-snack. (Hur länge kan man diskutera ett riskorn , tänker någon. Väldigt länge, skulle jag vilja påstå!) 

Men på en matbloggsträff är allt detta fullt normalt. Där finns mat-själsfränderna!

Tusen tack alla fina som gjorde träffen till en oförglömlig helg!

Du kan kika in hos matbloggskollegorna från träffen här:


Bara en kaka till http://baraenkakatill.se/


Call med cupcake http://callmecupcake.se/


Fröken Sandra lagar och bakar http://frokensandralagar.blogspot.se/






Valborgsfirande

$
0
0

Söndag kväll och en långhelg går mot sitt slut! Själv är jag kompledig även imorgon, något jag njuter av, speciellt med tanke på att det sedan vankas ännu en jobbarhelg.

Hoppas att du haft en härlig helg - kanske har du också haft en långhelg?

I onsdags, på valborgsmässoafton, jobbade jag halvdag och sedan på kvällen fylldes huset med gäster. Jag hade lovat ordna något lite småfestligt till valborgsmässoafton.  Själv insåg jag att det skulle få bli något snabbfixat om jag skulle hinna dra runt med dammsugaren också och plocka upp veckans bråte som samlats i högar över hela huset. Därför blev lösningen genvägar och en hel del plock som skulle passa många. Här nedan en lista på vad vi bjöd på. Vi var 13 personer, blandat vuxna och barn, och det här var inte riktigt en middag, utan mer plock. Det räckte gott och blev över också! Senare på kvällen gick vi och kollade på valborgsmässoelden. En väldigt trevlig och lyckad kväll! Allt blir bra i gott sällskap!


Valborgsbuffé
  • Snittar med philadelphiaost, gravad lax och räkor
  • Snittar med korv, salami och jordgubbar
  • Glutenfria crostini med mozzarella och jordgubbar
  • Libanesiska piroger med paprikaröra och labneh (färdigköpt från Forno Emilio, perfekt att komplettera buffén med)
  • Salladsfat med grillad kyckling, glutenfri pasta, ruccola, paprika, lök, feta, morötter och gurka + rhode island-dressing








Romantisk räkfrossa

$
0
0

För ett par veckor sedan blev det lill-lördag för hela slanten och jag bjöd mannen på en hemmadejt. Jag åkte och handlade rökta räkor, aioli, och skagenröra – och dukade upp detta tillsammans med avokado, smetana och rödlök. 

Mums så gott det kan vara med sådant här plock!  Och härligt att sitta i ljusskenet på tumanhand och mysa!

Sköna söndagmorgnar och juicenyheter

$
0
0

Härliga söndag, värmen har kommit och livet är gott!
Hoppas du är ute och njuter! 

Jag bjuder på lite frukostbilder från imorse! Vill man lyxa till frukosten kan man t.ex. plocka fram champagneglasen och bjuda juice ur! Enkelt lyxknep som förgyller! 


Juicen var ett varuprov av märket Rynkeby 50 Tropical - den tokgillades av barnen och vi vuxna tyckte också att den var drickvärd! 


Härligt frukostsällskap till bords och en skymt av verkligheten ... allt är inte symmetriskt och arrangerat hos oss heller - skrynkliga dukar, disktrasor i bakgrunden och spruckna mobilskärmar - verkligheten heter det visst!

A ska hämtas från ett kalas nu och sedan åker vi mot storstaden!
Jag önskar dig en fortsatt härlig söndag! 

Blågula spett på nationaldagen

$
0
0

Hoppas att du fick en skön nationaldag igår! Jag kan inte påstå att vi firade nationaldagen i sig. Dock var vi bjudna på barnkalas och där gick dukningen i blågult.

Vill man göra något i blågult tema kan dessa ananas- och blåbärsspett kanske vara något!

Blågula ananas- och blåbärsspett


  • Färsk ananas skuren i bitar
  • Färska blåbär (jag använde amerikanska blåbär)
  • Grillspett/cocktailsvärd
Trä ananas och blåbär på spetten efter eget tycke och smak. Goda att äta som de är eller tillsammans med till exempel glass. Vi åt de till frukost!

Årets midsommarfirande

$
0
0

En fin fin midsommar önskar jag dig! Hoppas du haft det riktigt bra, ätit gott och umgåtts med härliga vänner och släkt. Har du firat ensam i år, skickar jag en extra varm kram till dig och hoppas att du ändå kommer i midsommarstämning - om inte annat genom dessa bilder! 


Vår midsommaraftonsmorgon började med att jag och äldsta sonen gick ut och plockade lite blomster. Midsommarbuketter får vara lite charmiga - det är ok att blanda snittblommor och ogräs! 


Därefter dukade vi fram frukost, finglasen åkte fram, likaså tekannan. Ja, roligt att hinna göra något snäppet lyxigare än till vardags.


Min frukosttallrik såg ut så här!


Det sista skulle inhandlas till midsommarfirandet; gubbar, rädisor och gräslök såklart! 


Jag hade tänkt att bara köra jordgubbar och glass som efterrätt men ändrade mig när jag såg att jag hade tid. Dessutom blir mina söner så lyckliga de gånger de får tårta!


Fyllningen i tårtan blev vaniljkräm och rårörd jordgubbssylt. 


Klart tårtan ska dekoreras - med flaggor grönt och gubbar bland annat!


Här är det färdiga resultatet! Bärlycka! 


Vi tvekade och tvekade, sneglade upp på himlen, stirrade nästan sönder termometern hemma och SMHI-appen. 14 grader, halvklart... och uppehåll. Det avgjorde saken - ner med maten i en picknickkorg!


Och så blev det traditionsenlig midsommarlunch i Hågelbyparken - att duka upp maten så här, bland det bästa jag vet! 


Och det smakar ju så rackarns gott - allt som äts utomhus! 


Resning av midsommarstången och därefter dans! Och så länge man dansar, märks det inte hur förbaskat kallt det var, haha! Men sedan gav vi upp, och begav oss hemåt! 


För vem kan hålla sig hemifrån, när det finns färdiga tårtor i kylen? Ja, det blev gott tårtkalas midsommarafton till ära! 

Krämig chevrepasta med bacon, valnötter och päron

$
0
0

Plötsligt händer det! Totalt osannolikt! Ikväll var i alla fall en sådan kväll då jag hann med att laga mat (tillsammans med barnen, och de hjälpte mer än de stjälpte), fota lite däremellan och nu hoppas jag att jag hinner skriva detta inlägg innan det är dags att byta om till pyjamasar och borsta tänder.

Hela sommaren har jag faktiskt prioriterat bort bloggen, delvis medvetet men delvis lite omedvetet. Jag har nog tagit den tid jag behöver utomhus istället. Även matlagningen har blivit nedprioriterat.
Och vi kan väl säga att jag står i ett vägskäl med mitt bloggande. Nu ska jag framöver känna efter ordentligt. Vill jag fortsätta? Eller är det kanske dags att avsluta åren som matbloggerska!

I vilket fall kommer här ett roligt recept på en pasta med en massa gottigheter! Hoppas det ska smaka! Jag och mina killar gillade detta skarpt!

Krämig chevrepasta med bacon, valnötter och päron, 4-6 portioner

300 gram okokt pasta (jag använde glutenfri)
2 paket bacon
1 paket krämig getost
70 gram valnötter
1/2 påse ruccola
4 päron
1 msk balsamicosås
1 tsk honung
salt och peppar

Koka pastan, häll av den och spola i kallt vatten. Lägg åt sidan. Skär baconet i bitar och stek det knaprigt i en stekpanna. Ställ åt sidan. Skala päronen och skär dem i bitar. Häll päronbitarna och valnötterna över baconet. Rör ihop allt tillsammans med balsamicosås och honung. Smaka av med salt och peppar. Blanda getosten och ruccolan med pasta. Häll över blandningen på ett stort fat och toppa med bacon-päron-valnötsblandningen. Dekorera med lite ruccola och röd paprika. 



Nyårsfirande

$
0
0

God fortsättning!
Hoppas att du haft ett härligt nyårsfirande och en avkopplande trettonhelg!
Nu är det kvällen före - imorgon kickar årets första arbetsvecka igång. Barnen ska till förskolan och det är dags att ta tag i alla rutiner och aktiviteter. Hoppas att du är laddad - det är jag fast ledigheten har varit alldeles underbart avkopplande! Men nu blir det full fart mot våren och snart är det sommarsemester igen! 

Vi var bortresta till min mans släkt över årsskiftet och blev bjudna på ett härligt firande, som jag bjuder in dig till genom dessa bilder. Det är min svägerska M, som står för läckerheterna - vilket hon gör suveränt bra. Jag dukade och tog bilder. Varmrätten fastnade dock inte på bild - så kan det gå ibland! 

Till veckan kommer även bilder från trettendagslunchen, som vi hade idag. Då följer också ett nytt smarrigt sopp-recept!

Ha en nu en riktigt härlig vecka! Ta hand om dig! 




Förrätt: Toast med färskostfylld laxrulle, räkor, rom och grönt! 



Fika: Sarah Bernhardt, kanelhjärtan, chokladbröd och här närmast slabang. Visst är det ett roligt namn - SLABANG! 


Mjölkfri glassbomb med geléfigurer.


Glassbomb fylld med blåbärsglass. 



Skaldjurssoppa med räkor och kräftstjärtar

$
0
0

Innan nyår fick ni receptetet på morotssoppan med räkost,recept här>>  
Nu ska ni få receptet på en variant av den kan man säga. Jag har byggt vidare på idén och gjorde en skaldjurssoppa igår när vi i familjen träffades för trettondedagslunch. Barnen fick fiskpinnar och ris – något som de var väldigt nöjda med. Och vi vuxna i vår tur var glada över att få roffa åt oss soppanmed alla skaldjuren.

Som tillbehör till soppan gjorde jag romtoast. Busgott, enkelt och populärt – fick ställa mig och steka några extra. Olyckligtvis fastnade inte toasten på något foto men jag har bloggat om romtoast tidigare och det receptet hittar du här >> 

Men nu till receptet på skaldjurssoppan!

Skaldjurssoppa med räkor och kräftstjärtar, 10 portioner

4 morötter, finrivna
½ vitlöksklyfta, hackad
1 dl vetemjöl
1 liter vatten
½ dl hummerfond på flaska
½ fond du chef grönsak eller fisk
400 gram räkost/kräftost/hummerost (jag blandade olika sorter som jag hade hemma)
1 burk creme fraiche
4 dl mjölk
½ kruka dill, hackad
2 msk hackad persilja
2 msk cognac (kan uteslutas)
Salt och peppar

Till servering:
300 gram skalade räkor
200 gram kräftstjärtar
Dill
Citron


Fräs morötterna och vitlöken i olja/smör. Pudra över vetemjölet och blanda noga. Häll över vattnet (förkoka gärna vattnet i vattenkokaren). Slå på hummerfond och fond du chef. Låt småkoka tills morötterna har mjuknat. Mixa därefter slätt med en stavmixer. Tillsätt creme fraiche, räkost, mjölk och låt koka upp igen. Ha avslutniingsvis i dill, persilja och cognac. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan med kräftstjärtar, räkor, dill och citron.




Och där uppe i hörnet till höger i bilden - där skymtar romtoasten - ser ni? 

Kolasås, hemkokt

$
0
0

God kväll!

Torsdag – tjoho! Full fart mot en ledig helg! Den ser jag framemot!

Här kommer helgtips till lördagsgottis eller varför inte som avslutning på söndagsmiddagen! Vi har ibland efterrätt på söndagarna och i söndags blev det glass, färsk ananas och hemkokt kolasås – slurp! Kolasåsen kan man göra med grädde eller med havregrädde. Vi gjorde på havregrädde, så att hela familjen kunde äta den. Sanslöst gott att hälla den varma såsen över glassen! Och snabbt går det också!
Här kommer receptet!

Kolasås

1 ½ dl grädde (havregrädde eller vispgrädde)
50 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
75 gram farinsocker (även råsocker går bra och då blir såsen ljusare i färgen och får en lite mildare ton)

Blanda grädde, smör och socker i en kastrull. Värm upp under omrörning tills sockret löst upp sig. Koka därefter blandningen tills såsen tjocknar, det märks tydligt. Du kan låta det koka men rör om då och då. Det går fortare om såsen stormkokar än om du rör mycket och bara låter det småputtra. Servera såsen till glass!


TIPS!Överbliven kolasås – Kolasåsen ska förvaras i kylskåp och där stelnar den. Om du kör såsen i mikro i några sekunder så blir den flytande igen.



Tidigare inlägg på temat glass:

Knaprig havrecrunch >>

Chokladsås >> 
 
3-minuters glass >>

Bärspett med
marshmallows
och glass >> 

Fixa en egen
glassbar
till kalaset >>
Viewing all 197 articles
Browse latest View live