Quantcast
Channel: Frostrosor
Viewing all 197 articles
Browse latest View live

Kladdkakemuffins (kladdiga med segknaprig yta)

$
0
0

Åh, vad jag önskar att jag hade några av dessa kladdkakemuffins kvar nu till måndagsmyset. Men icke! En rykande åtgång var det på dessa i helgen. I och för sig en lagom liten sats muffins (cirka 10 stycken) men ändock. Måste hitta på något annat till måndagsmyset nu.

Ni ska i alla fall få receptet på dessa kladdkakemuffins. Receptet är lite annorlunda jämfört med vad jag gjort tidigare, jag kan ju inte låta bli att experimentera. Den där spruckna botten på muffinsen skvallrar om kladdigheten men att ytan samtidigt är segknaprig! Och ja, pudra muffinsen med florsocker. Men nej, jordgubbar är inget måste men de är ju förbaskat snygga och gör mycket för helheten, eller vad säger ni?

Hoppas din vecka kickat igång bra! Ta hand om dig fina du!

Kladdkakemuffins, 10 stycken

100 gram mjölkfritt margarin (eller smör)
50 gram mjölkfri choklad (eller valfri mörk choklad)
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 msk kakao
½ tsk bakpulver

Smält margarin och choklad. Blanda mjöl, vaniljsocker, salt, kakao och bakpulver separat. Knäck äggen i en skål, häll ner mjölblandningen och blanda. Rör till sist ner margarin- och chokladsmeten. Fortsätt att röra tills det  är ihopblandat. Lägg bakformar i en muffinsplåt och fyll formarna med smet till hälften – 2/3 delar. Grädda muffinsen i mitten av ugnen i 8 minuter. Låt svalna, pudra på florsocker och dekorera med jordgubbar.

Tips! 
Vill du så kan du trycka ner ett par non-stops i varje muffins innan gräddning. Roligt och enkelt sätt att variera muffinsen!




Mini-weekend

$
0
0

Nu är vi hemma efter en mini-weekend i Nyköping och Blommenhofs hotell. En mysig småstad och ett härligt hotell med väldigt familjär stämning med vacker inredning och god mat. Hela familjen njöt för fulla muggar och vi firade min man, som fyller år idag.

Igår passade vi på och strövade runt i ett kallt och vackert Nyköping, innan vi återvände till hotellet för att kila ner till relaxavdelningen  för att värma oss och bada i poolen och ett bad i bastun. Därefter väntade middagen i restaurangen och kvällen avslutades med fredagsmys, air-hockey och en stund i lobbyn. En väldigt skön tid på året att bo på hotell när det är lite lugnare. Det var mest barnfamiljer och par. Vi klev ner till ett lugnt och behagligt frukostrum med dignande bord imorse efter att ha sjungit för M. Sedan hann vi med lite fotbollsspel och och jag satt och bläddrade i tidningar i lobbyn medan barnen lekte i lekhörnan. Vi tog en fika på stan med M:s kusin och sambo och sedan styrde bilen hemåt i helgen.  Ett riktigt fint och lyckat dygn, så roligt att barnen grät för att det var slut på det roliga!

Nu vankas uppladdning inför kvällen, lördagmys måste det bli. Barnen sitter redan i soffan och trycker i sig lördagsgodiset. Det har blivit ett och annat fika och chokladboll. Glatt överraskad över att det fanns ett digert mjölkfritt sortiment på bägge konditorierna, som vi hann med. Även på hotellet fick killarna vällagad mjölkfri kost. 

Önskar en härlig helg!

Här följer ett litet bildcollage!


Vacker dukning kvällen till ära! Lyx!
Och barnen satt som små ljus!  Lyx upphöjt till tusen! 
Oxfilétournedos, pepparsky, skogschampinjoner och rostade morötter.
Serverades med potatisgratäng.
 

Hotellfrukost

Skön avkoppling i hotell-lobbyn! 
 
Lekhörna i lobbyn där barnen trivdes bra.

Även på relaxavdelningen kunde man slappa i sköna soffor och spela spel. 

Nyköping i vackert eftermiddagsljus! 

Storhandling

$
0
0

Hej på er!
Kilar in och bjuder er på en storhandlingsbild, sådana har ni inte fått på länge.
Det är roligt, ni skriver ibland kommentarer om vilka bilder ni gillar extra mycket. Någon gillar just att se bilder på storhandlingen, någon annan efterfrågar fler steg-för-steg bilder på bakning, stämningsfulla fredagsmysbilder med mera. Kul! Jag är ju sannerligen ingen fotograf men tycker att det är roligt att knäppa lite. Så nu när vi storhandlade igår, passade jag på och förevigade det. 
Hoppas ni har en skön söndag och att solen fortfarande skiner på er! 

Lite senare får ni ett inlägg på lunchmaten. Facebookarna har redan fått ledtrådar!

Tjing tjing!

Söndagslunch med kallskuret

$
0
0

Hur mycket är det tillåtet att fuska när man bjuder hem folk på lunch eller middag? Hur mycket som helst egentligen, eftersom man sällan bjuder hem folk endast för matens skull. Oftast träffas man ju för att umgås! Ja, man hinner åtminstone trolla fram mycket mat på bordet om man tar lite genvägar, vilket jag valde att göra idag när vi hade lite födelsedagsfirande av min man idag. Söndagslunchen bestod av kallskuret, färsk frukt, baguetter, ost, sallad och en potatisgratäng. Och gott var det! Så jag tänker fortsätta fuska emellanåt! 

Det kallskurna bestod av rostbiff och rökt fläskfilé, som skivades och lades upp på ett stort fat tillsammans med druvor, physalis och kiwi. Mums! 

Denna lunch fick mig att börja längta efter våren på allvar! Dessutom har solen visat sig från sin bästa sida idag! Vår i luften, nynnar jag för mig själv!



Citronkaka med marängtäcke

$
0
0

Hoppas din vecka kickat igång bra och du känner dig utvilad efter helgen! Eller kanske jobbade du i helgen och får vila någon dag nu istället. Min helg var riktigt bra, det har ni ju redan hunnit läsa om här på bloggen. Längtar redan till nästa, för det finns planer för kommande helg också.

Middagsdejten med vänner idag blev inställd, så jag får ta och hitta på något i måndagsmys-väg här hemma istället! Har ni börjat anamma detta med måndagsmys ännu? 

Här får ni receptet på en citronkaka med marängtäcke, som bakas i långpanna. Ett väldigt mumsigt och smidigt recept, som kommer från mormor G. Mormorg G var min mans mormor och jag har fått äran att ta del av receptet genom min svärmor. Nu bjussar jag er också1 Kakan påminner lite om pinocchiotårtans botten men blir tjockare och med citronsmak förstås. Jag bakade denna kaka till igår, skar i bitar och bjöd på lättvispad grädde och rårörd jordgubbssylt till.

Psst. Tänk på att inte ha plastfolie över kakan för då blir marängen fuktig och sunkar ihop sig. Ska du förvara kakan över natten i rumstemperatur kan du täcke den med en bakduk.

Mormor G:s citronkaka med marängtäcke

Kakbotten:
2 hela ägg
4 äggulor
2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
150-200 gram margarin (jag använde 200 gram mjölkfritt margarin)
1 dl kall mjölk/havredryck/vatten
Saften av 1 citron

Maräng:
4 äggvitor
3 dl strösocker
Skalet av 1 citron

Vispa 2 ägg, 4 äggulor och 2 dl strösocker pösigt och fluffigt.  Smält margarinet. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver separat och häll det i ägg- och sockersmeten. Tillsätt därefter smält margarin, vätskan och citronsaften. Häll över smeten i en smord långpanna (svart, som hör till ugnen).  Därefter gör du citronmarängen genom att först vispa ihop 4 äggvitor. Tillsätt och rör därefter försiktigt ner 3 dl strösocker i äggvitevispet tillsammans med citronskalet. Bred marängen över kaksmeten. Grädda kakan på 175 grader i 20 minuter. 





Mandarinkyckling

$
0
0


Fler kycklingrecept har efterlysts! Jo, jag tackar. Sådana kan man aldrig ha för många av. Här kommer ett eget-påhitt, som föll ganska väl ut. Så passa på att testa detta så länge det är säsong för citrusfrukter. Och nej, det är inte burkmandariner utan clementiner i denna kyckling. Men clementinkyckling lät inte lika gott! Smakar däremot supergott, så denna åker på "laga igen"-listan! 

Mandarinkyckling, 4 portioner

500 gram kycklingfilé
1 vitlöksklyfta
Färsk ingefära (stor som en tumme) (rives och saften pressas och används)
½ kycklingbuljongtärning (eller den där dallriga fonden)
½ tsk paprikapulver
1 burk champinjoner
2 ½ dl matlagningsgrädde/grädde (eller Oatly iMat)
Skalet från en clementin
Saften från en clementin
Knappt 1 msk soja
Maizena till redning
1 clementin och hackad persilja till dekoration

Skär kycklingen i bitar och bryn i lite olja. Tillsätt pressad vitlök, pressad ingefärssaft (kasta skräpet), paprikapulver och champinjonerna. Häll över grädden, sojan, clementinskalet- och saften och låt puttra en stund, så att såsen kokar ner. Red ev. av såsen med lite maizena. Strö över färsk clementin och hackad persilja innan servering. Servera kycklingen med pasta eller ris.



Hembakta polarkakor

$
0
0


God afton! Vabbeli-vab var det här! Eller det berömda vabbträsket, som såhär års tydligen kallas för vabbruari. Vi snubblade på målsnöret efter att ha klarat oss nästan hela månaden. Men nu är storkillen stackarn  kruppig, febrig och förkyld. Så tråkigt och han själv börjar bli uttråkad också. 

Hemma hos oss delar vi upp vabbandet, så vi turas om att vara hemma varannan dag eller så vabbar vi halva dagar. Igår var jag hemma och då passade jag på att baka lite bröd. Riktigt stolt var jag med tanke på att jag hann göra det på förmiddagen innan det inplanerade strömavbrottet kl 12.00. Men jodå, brödbak hanns med och till det plockade jag fram jäst ur frysen. Brukar ni frysa in jäst någon gång? Kan meddela att det fungerar alldeles utmärkt att göra det ifall man har ett par paket i kylen, vars datum håller på att gå ut.

Ja, och sedan skulle det bakas. Inte fick man någon bak-ro heller ;-) Det skulle hjälpas (läs stjälpas). Speciellt kruskaveln gick barnen loss med både på degen och fingrarna. Den där kruskaveln var tydligen en rolig mojäng. Men belöningen kom när vi alla satt där och mumsade i oss det nybakta polarbrödet med smör på! Sedan började tjatet om ”När kommer strömavbrottet?” ”Vad spännande med strömavbrott!” och ”Kommer det att bli jättemörkt när det blir strömavbrott?” (väldigt troligt mitt på blanka dagen). Sedan slog klockan tolv och strömmen försvann. Efter mindre än en minut utbrister sonen ”Strömavbrottet är ju inte kul alls, jag har redan tröttnat!”  Men jag kan lova att barnen var rätt så påhittiga under tiden som TV:n inte fungerade. Själv passade jag också på att vika en och en annan tvätt.

Nu till receptet! Ha en fin kväll! 


Hembakta polarkakor, 20-30 stycken beroende på storlek
50 gram jäst (1 paket)
5 dl vatten, fingervarmt
50 gram smör (jag använde mjölkfritt margarin)
½ dl sirap (jag använde ljus men även mörk går bra)
2 tsk salt
Cirka 15 dl rågsikt + till utbakning

Lös upp jästen i fingervarmt vatten, i en bunke. Tillsätt salt och sirap och klicka ner det rumsvarma matfettet. Tillsätt rågsikten och arbeta degen smidig. Strö över mjöl och låt jäsa i 30 minuter under en bakduk. Sätt ugnen på 275 grader och sätt in en plåt (inget bakplåtspapper eller matfett ska användas) Ta upp den jästa degen, knåda den och dela i 2 delar. Rulla varje del till en lång mask, och dela varje mask i 10-15 delar. Rundriv bitarna, låt jäsa i 5 minuter innan du kavlar ut varje del till en kaka. Kavla sedan med kruskavel eller nagga kakorna. Låt de jäsa på bakbordet i 10 minuter innan gräddning. Ta ut den heta plåten ur ugnen, lägg på 3-4 kakor, skjuts in i ugnen fort på nedre fas i 2-3 minuter. Ta av de färdiggräddade bröden snabbt, släng på nya och skjuts in i ugnen med dem osv. Låt kakorna svalna på galler under en bakduk.

Solskensbullar

$
0
0

Ja, vad passar väl bättre än solskensbullar nu när det känns som att solen och ljuset äntligen återvänder! Ljuvligt! Detta får mig på gott humör trots att vabb-träsket här hemma fortsätter. En liten kruppis, vår 2-åring fick det jobbigt med andningen och skällande hosta igår kväll/natt, så det bar av till barnakuten för inhalering. Mormor ställde upp och sov hos 4-åringen, så att vi båda fick åka in med lilleman, tack! Hemma igen men idag är vi ganska trötta och slitna och tassar runt här i mjukiskläder. Det är en sömnig atmosfär i hela huset.

Men nu åter till solskensbullarna. Minns att solskensbullar även har andra namn, några som ni känner till?

En vanlig vetedeg med en massa kardemumma rullas till bullar. Sedan trycker man ner ett hål, som fylls med vaniljkräm. Jag brukar använda kokmarsán och piffa till den med lite extra vaniljsocker. Efter gräddning doppas bullarna i smält smör och därefter även socker. Riktiga lyxbullar. Dessa är dessutom perfekta att frysa in efter gräddning. När man tinat upp de är det bara att smör- och sockerdoppa dessa!

Här kommer receptet!

Solskensbullar, 20-25 stycken

700 gram vetemjöl (12 dl)
300 gram mjölk (3 dl) (jag använde havredryck)
100 gram smör (jag använde mjölkfritt margarin)
30 gram jäst (drygt halva paketet, blå jäst)
1 ½ tsk salt
30 gram (2 msk) kardemummakärnor (stöt själv i mortel)
120 gram (1 ¼ dl) strösocker
1 ägg

Fyllning:
1 sats vaniljkräm (jag använder Ekströms kokmarsán + 1 tsk vaniljsocker)

Topping:
Smält smör (eller mjölkfritt margarin)
Strösocker

Smält smöret, häll i mjölken och värm blandningen fingervarm och lös upp jästen i den. Tillsätt salt, kardemumma, socker, ägg och mjölet. Knåda degen i 10-15 minuter. Låt degen vila under bakduk i 30 minuter. 
Dela degen i bitar om cirka 60 gram (det blir 20-25 bitar). Rundriv bitarna, vilket du gör genom att kupa händernas insidor och dra lite i degen och vika den under, så att du får en slät och spänd yta upptill. Forma och rulla sedan bullen med lätt kupad hand mot bakbordet. Lägg bullarna på ett mjölat bakbord, täck över med plastfolie i 10 minuter. 
Ta därefter fram bullarna, platta till dem lätt med handen och lyft över på bakplåtpappersklädda plåtar. Ställ två glas med kokande vatten på plåten och täck hela plåten med bakdukar (gör så att degen inte torkar). Låt bullarna jäsa under bakduken i 60 minuter. 
Gör under tiden vaniljkrämen och rör ner vaniljsockret i den när krämen svalnat. Fyll en spritspåse med vaniljkrämen, tryck ett hål i varje bulle med fingret, och fyll hålen med vaniljkräm. 
Grädda bullarna på 225 grader i 7 minuter. Låt bullarna svalna innan du doppar de i smält smör (eller penslar med smält smör) och doppar i strösocker.   



Ny adress till köket!

$
0
0

God morgon!

Från och med idag är adressen till bloggen www.frostrosor.nu 
Du hamnar hos mig även om du skriver den tidigare adressen. Men på detta sätt är det kanske lättare att lägga adressen på minnet t.ex. om man vill sprida den för sina vänner och bekanta. Jag har upptäckt att det är många som googlar "frostrosor". Det går förstås bra att göra det även i fortsättningen!

Nu kilar jag iväg till jobbet!
Önskar dig en bra start på fredagen! 

PS. Och alla gamla länkar fungerar förstås som vanligt! 

Färgprakt vid frukostbordet

$
0
0

God morgon! Har du vaknat pigg och utvilad?

Vi har varit uppe med lilleman som fick feberfrossa sent igår kväll. Han har varit feberfri och piggare både i fredags och igår men så slog det dumma viruset till igen. Därmed blev dagens brunchplaner med våra vänner inställda. Riktigt tråkigt! Nu är jag trött på dessa virus, som härjat hemma hos oss i en vecka nu.

För att pigga upp oss bestämde jag mig för att ordna en lyxfrukost ändå. Vi var ju och handlade igår. Brunchrätterna däremot hoppade vi över. Men det gjorde inget. Vi åt oss mätta på detta ändå.
Bjuder er på lite frukostbilder. De gör mig glada! Färgprakt!

Snart ska jag och stora killen sticka iväg ut och njuta av solen. Solglasögonen kommer till användning – härligt!

Önskar dig en fin söndag! Vad hittar du på idag?


Alla färger piggar upp!

Och juicen hällde jag upp i en mjölkflaska - allt för ögat! 

De randiga frukostskålarna fyndade jag på City Gross igår - 5 kr styck! 

Min frukost! 

Krämig ost- och broccolisoppa

$
0
0

I torsdags gjorde jag denna krämiga ost- och broccolisoppa! Den är fantastiskt god och krämig! Dock inte det minsta mjölkfri, utan innehåller massor av livets goda i form av grädde, creme fraiche, färskost och lagrad ost. Därför fick killarna bara mjölkfria pannkakor till middag i torsdags (inget som de hade någonting emot) medan vi vuxna fick både och! Jag tycker absolut att ni ska testa att göra soppan. Den blev god och mättande precis som den är och kräver ingen topping förutom lite grissini, som jag serverade till. Vad jag kan se så är den nog ganska LCHF också, men det är inget som jag egentligen kan någonting om.
Nu till receptet!

Krämig ost- och broccolisoppa, 6 portioner

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 broccolistånd (eller 500 gram frysta broccolibuketter)
1 liter vatten
2 grönsaksbuljonger (jag använder fond du chef)
2 ½ dl vispgrädde
1 burk creme fraiche (liten)
75 gram färskost med smak av vitlök och örter
150 gram lagrad ost (vi använde Svarta Agnes från Eskesta gårdsmejeri)

Hacka lök och vitlök och fräs i en kastrull utan att löken tar färg. Skala stjälken på broccolin med en skalkniv och skär sedan broccolin i bitar och skiva stjälken. Häll ner broccolin i kastrullen och fyll på med vattnet och buljongen. Låt koka under lock i cirka 10 minuter eller tills broccolin är mjuk. Lyft kastrullen åt sidan och mixa sedan soppan slät med en stavmixer. Lyft tillbaks på spisen, häll ner grädde, creme fraiche och färskost och värm upp soppan. Riv osten och tillsätt den i soppan allra sist. Smaka av med salt och peppar och servera. 

Helgens mat i bilder

$
0
0


Hej fining!
Har du haft en skön helg?

Oj, vad seg jag är idag trots att solen skinit på mig och visat sig från sin bästa sida. Det blev en riktig latmanssöndag och när jag går och lägger mig kommer det nog att kännas som att jag aldrig vaknade idag. Nu står mannen och lagar middag. Jag kan inte påstå att jag LAGAT någon mat alls i helgen. Igår blev vi bjudna på lunch (lyx), på kvällen åt vi plockmat (slurp!) och idag åt vi rester till lunch (gott det med). Till fikat grävde jag fram en kaka ur frysen (förstår inte hur jag lyckats spara på den en hel vecka, haha). Så kan det ju också se ut hemma hos en matbloggare, ingen matlagning alltså. Istället har jag hunnit byta gardiner i killarnas rum, satt och pysslade med dem och tog en promenad i solen. Igår klippte sig killarna och sedan var vi iväg och firade födelsedagsbarn. 

Bjuder dig ändå på lite bilder på det vi ätit. Du som följer bloggen på Facebook har redan sett dessa. Och så ska du få länken till kladdkakereceptet, mitt bästa kladdkakerecept by the way!

Nästa vecka återkommer jag med nya recept!
Ha nu en fin söndagkväll!


Lördagsfrukost med hallon- och blåbärssmoothie,
en mumsig fralla (sesamfralla från Fazer - mjuk och god nyhet,
inhandlades på CityGross) och så en kopp te! 

Ok, tänker inte rabbla upp allt på denna tallrik,
som avnjöts till mellofinalen igår kväll!
Kan sammanfattas med "Vad huset förmår".
Minns du när det stod så på matsedeln i skolan? 

Och så avslutningsvis kladdkakan frysen,
nästan som en tryffelkaka och superduper len och kladdig.
Receptet hittar du HÄR>> 

Dryckesnyheter för stora och små

$
0
0

God kväll fining!
Måndag och en ny vecka är igångkickad! 

Igår hämtade jag ut ett paket från Kiviks Musteri. De skickade en sportlovshälsning med saftnyheter och ett pysselkit till barnen. ”Bra sugrör”, utbrast mannen när han hjälpte barnen att öppna dryckerna. ”Gott ”, tyckte barnen när de testade pärondrycken. Själv tyckte jag att pärondrycken var för söt. Därför har jag sparat de där godingarna med skruvkork och som heter ”Naturens bästa” åt mig själv. De innehåller inget tillsatt socker. Tänker packa ner en sådan i handväskan när jag är ute på vift. Ibland jobbar jag sent och hinner inte hem till middagen. Då kan jag ha den som mellis. Vill ni spana in dessa säljs de på Pressbyrån och Seven Eleven.

Nu är det dags för måndagsmys. Det finns kladdkaka kvar. Hmm… Kan någon säga till mig på skarpen att jag ska låta bli kakan och istället måndagsmysa med något nyttigare?  Men att låta kakan mögla i kylen är väl inte ett alternativ? Så nu tar jag tillvara kakresterna och skär upp en bit till mitt kvällste!

Jag önskar dig en bra start på veckan! 


Väldigt uppskattat pysselkit - måla egna nyckelringar!
Sonen målade ett lejon och jag en apa. Och i pappas lådor
lyckades vi hitta lite gamla nycklar att  trä på de finfina
nyckelringarna. Nu är alla dörrar här hemma låsta och
upplåsta flera gånger om!
 

Hemmagjord kakmix - Havrekakor med tranbär och vit choklad

$
0
0

Detta recept har ni fått för ett par år sedan, då gjord i en glasburk. Detta är en perfekt hemmagjord present. Vi gjorde den ikväll, denna gång till min äldsta sons dagisfröken (jag vet, det heter pedagog) som jobbar sin sista vecka. Denna gång blandade vi ner mixen i en plastpåse innan vi lade ner den i en papperspåse och knöt ett band runt. Sedan är det bara att klistra på en instruktion hur man bakar ut kakorna. De torra ingredienserna ligger alltså i påsen och rumsvarmt smör och ägg tillsätts separat när det är dags att baka.

Vill du använda en glasburk istället för påse, ger det en snygg effekt att skikta ner ingredienserna lager för lager (t.ex. mjöl underst, därefter socker, tranbär osv).
Givetvis kan man baka kakorna åt sig själv också. De är supergoda och saftiga! 

Här följer en instruktion!

Ha nu en skön tisdagkväll!


Hemmagjord kakmix för cookies med tranbär och vit choklad, ger 12-15 kakor

Mäts upp i en fryspåse (som sedan läggs i en papperspåse):
1 dl vetemjöl
½ tsk kanel
½ tsk salt
1 ½ kryddmått bikarbonat
1 ½ kryddmått vaniljsocker
50 gram torkade tranbär
2 dl havregryn
1 dl ljust muscovadosocker
4 msk strösocker
50 gram vita chokladknappar, eller hackad vit choklad

Påsens innehåll blandas med 70 gram rumsvarmt smör och 1 ägg när man vill baka kakorna. Knåda ihop allt till en deg som du rullar 12-15 bollar av. Lägg bollarna på en bakplåtsklädd plåt och grädda mitt i ugnen i 200 grader i 8-10 minuter eller tills kakorna har blivit lite gyllenbruna i kanterna.




Drumsticks och geografi

$
0
0

En av familjens återkommande favoriträtter på kyckling är dessa drumsticks. Jag lindar aluminiumfolie runt varje klubba efter tillagning, så får man hålla klubban i handen och äta. Kycklingen blir krispig på ytan av att man strör på grillkrydda mot slutet och sedan ställer in grillfas på ugnen och låter klubborna tillagas i ett par minuter på det sättet. Pröva, om ni inte har gjort det innan. En bra rätt för barn också!

Torsdag kväll - vad hittar ni på idag? Jag sitter här i köket och har ätit en tok-sen middag. Kom hem när killarna redan låg i sängen, så det blev bara en kort stund innan de lade sig. Tur att morgonproceduren i morse gick så smidigt att jag hann spela boll med dem. En badboll, som ser ut som en jordglob lekte vi med. "Mamma, var ligger Nord-kjolen?", undrade sonen. Ja, någon Nord-kjol hittade jag inte, men lyckades peka ut både Nordpolen och Sydpolen. Barn är ju för sköna! 

Imorgon är det fredag och sen är det helg, ifall någon inte hänger med i räkningen! Jag ser framemot välbehövlig ledighet!

Grillade kycklingklubbor/drumsticks

900 gram färska kycklingdrumsticks

Marinad:
3 msk rapsolja
2 msk soja
3 msk chilisås (inte sweet chili utan vanlig)
1 tsk flytande honung
1 vitlöksklyfta, pressad
lite pressad citron eller rödvinsvinäger

grillkrydda (blandas inte ner i marinaden)

Rör ihop ingredienserna till marinaden. Lägg ut drumsticksen på en bakplåtpappersklädd plåt. Pensla de på bägge sidorna med marinaden. Ställ plåten i ugnen på 175 grader. Tillaga drumsticksen 10 minuter i taget, ta ut plåten, vänd på klubborna och pensla med mer marinad. Ställ tillbaks i ugnen. När du tillagat drumsticksen i sammanlagt 30 minuter tar du ut de, vrider upp temperaturen i ugnen på max och vrider till grillfas. Stänk på grillkrydda på drumsticksen på bägge sidor, ställ in i ugnen igen och tillaga i 5-10 minuter till. Ta ut plåten, låt kycklingen svalna lite och vira runt aluminiumfolie som handtag.



Blåbärsbullar med citron- och mandelmassegömma och smuldegstopping

$
0
0


Soliga söndag! Har du en härlig helg?

Igår bakade jag bullar. Denna gång blev det en något omständligare variant men mums så goda. Här ska man ha lite extra tid på sig, då receptet innehåller fler moment. Däremot är det inga speciellt avancerade moment. Och resultatet är riktiga lyxbullar. En bulle, med en citron- och mandelmassefyllning, blåbär och smulpaj-strössel på toppen! Lyx! Har redan fått frågor om receptet, så det ska ni såklart få.  

Receptet hittade jag hos Vickan – på Matplatsen och hon hade i sin tur plockat receptet i Allt om mat. Jag har dock bytt ut själva bulldegsreceptet mot mitt eget. Här kommer min variant!
Önskar dig en fortsatt fin söndag!

Blåbärsbullar med citron- och mandelgömma och smuldegstopping, 40 stycken

Bulldeg:
5 dl mjölk (jag använde risdryck för mjölkfritt)
50 gram (1 paket) jäst
1 tsk salt
1 ½ dl socker
3 tsk nystött kardemumma
Cirka 1 ½ liter vetemjöl
150 gram smör (jag använde mjölkfritt margarin)

Citron- och mandelmassefyllning:
200 gram mandelmassa
100 gram smör, rumsvarmt (jag använde mjölkfritt margarin)
2 msk marsanpulver (Ekströms)
Skalet från 1 citron + 1 tsk citronsaft
1 tsk vaniljsocker

Smuldeg:
100 gram smör (jag använde mjölkfritt margarin)
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl

Blåbärsfyllning:
150 gram blåbär
2 msk florsocker
1 msk maizena majsstärkelse

Ett ägg till pensling

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och tillsätt lite i taget i bunken medan du vispar. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Ha i mjölet lite i taget och knåda degen till den släpper bunkens kanter. Knåda degen i sammanlagt 6-10 minuter, gärna 10 minuter. Smält smöret, ställ det åt sidan att svalna och tillsätt sedan över degen. Knåda till smöret sugits in i degen. Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter, gärna 45 minuter innan du bakar ut. 

Till citron- och mandelmassafyllningen ska du riva mandelmassan och blanda den med smöret, marsánpulver, citronskal- och saft. Sedan ska man egentligen rulla 40 små kulor av fyllningen men det tyckte jag var krångligt, gav upp efter halva tiden och fyllde istället en spritspåse med fyllningen och spritsade ner i varje bulle.

Dela degen i 40 bitar och rundriv dem. Lägg dem i pappersformar och ställ på en plåt. Låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk.

Nu är det dags att göra smuldegen. Blanda smör, socker och mjöl till en smulig deg. 

Till blåbärsfyllningen ska du röra ihop blåbär, florsocker och majsstärkelse. 

När bullarna är färdigjästa, spritsa ner av citron- och mandelmassafyllningen i varje bulle. Pensla med uppvispat ägg och fyll sedan på med blåbärsfyllningen. Strö över smuldeg. Grädda bullarna mitt i ugnen på 225 grader i 8-10 min.



Här gjorde jag lite desperata försök att rulla fyllningen till bullar,
innan jag gav upp det kladdet och istället spritsade ner fyllningen i bullen.
Klockrent! 

En riktig vitaminboost

$
0
0

En vitaminboost! Fler som behöver det? Nu börjar ju solen visa sig (och idag började det snöa här i Stockholmstrakten igen) men ändå behöver åtminstone jag extra vitaminusar för att piggna på mig! 
Igår skar jag upp härlig frukt och lade upp i högar på ett fat, som söndagsefterrätt. Är inte det här otroligt vackert? Jag blev riktigt glad över färgerna. Fördelen med att lägga upp i högar är att var och en får ta av den frukt de gillar. Nackdelen är att fruktsalladen inte saftar till sig. Godaste fruktsalladen är egentligen en som fått stå till sig, gärna över natten och som äts kylskåpskall!

Nu är det måndag och måndagsmys, och det finns fruktsallad kvar!
En trevlig start på veckan önskar jag dig!

Vårfräsch fruktsallad – en riktig vitaminboost

  • Mango 
  • Färsk ananas
  • Päron
  • Äpple
  • Vindruvor
  • Jordgubbar
  • Banan
  • Cantaloupemelon

Skala och skär frukten i bitar. Lägg frukten i högar på ett fat eller blanda i en skål. Servera naturellt eller tillsammans med en klick glass eller lättvispad grädde med lite vaniljsocker i.  


Vårdagjämning

$
0
0

Det är vårdagjämning! Hurra! Ljuset återvänder med stormsteg och vi får helt enkelt tänka bort snön som yr utanför fönstret emellanåt. Det finns hopp om att värmen återvänder tillsammans med ljuset. 
Nu ska jag jobba mycket i helgen, så det blir förmodligen inga blogguppdateringar under den tiden. Men håll ut! Snart är det påsk, och då har jag lite mer tid! 

Har du redan börjat fundera på vad som ska dukas fram på påskbordet i år, så vill jag tipsa om dessa Lammfärsbullar>> De är supergoda! Vill du gå loss och baka något istället kan jag nästan lova att dessa små påskkakor>> kommer att göra succé! 

Ha en fortsatt bra vecka min vän!

Asiatiska köttbullar med ljummen nudelsallad

$
0
0

Hej på er!

Länge sedan nu! Har ni haft en bra helg? Min har varit rolig, intensiv och väldigt arbetsfylld. Jag har jobbat en 7-dagarsvecka nu och långa kvällar. Idag blir det däremot komp. 

Dessutom har jag saknat min familj så! Igår kom jag hem på eftermiddagen och då har jag inte träffat mannen och barnen sedan i torsdagsmorse. Här hemma härjar kräksjukan men jag hoppas att få slippa den. Hur troligt är det?

Nu får ni ett recept på asiatiska köttbullar och en ljummen nudelsallad till. Det ser lite färgfattigt ut, vilket beror på att bladspenaten glömdes bort och blev kvar i kylen, istället för att hamna i salladen. Riktigt god vardagsrätt! Testa, ursprungsreceptet kommer från ICAs hemsida men jag har som vanligt ändrat lite!

Önskar dig en bra start på en ny vecka! Idag är det våffeldagen! 

Asiatiska köttbullar och ljummen nudelsallad, 4 portioner

Köttbullar:
500 gram blandfärs
½ dl ströbröd
1 dl vatten
1 ägg
½ gul lök
1 msk finriven färsk ingefära
2 msk japansk soja
Ett stänk cayennepeppar
Lite salt och peppar
Olja

Nudelsallad:
250 gram nudlar (vetenudlar eller risnudlar)
1 röd paprika
2 morötter
1 liten påse bladspenat
1 msk finriven färsk ingefära
Juicen av ½ lime
2 msk japansk soja

Blanda ströbröd och vatten, låt svälla i 5 minuter. Häll detta i en bunke tillsammans med ägg och blandfärs. Riv ingefära och lök, tillsätt i färsen. Smaksätt färsen med soja, cayennepeppar salt och peppar. Rulla till köttbullar och stek i olja. Koka nudlar. Strimla paprika och morötterna. Blanda detta och bladspenaten tillsammans med nudlarna. Krydda salladen med soja, ingefära och limesaft.

Härmkyckling i lergryta (allt-i-ett-rätt)

$
0
0

Ja, härmkyckling eftersom jag härmar mamma, som bjöd mig på kyckling i lergryta. Så jag gjorde något som liknar hennes bjudrätt väldigt mycket! Gott blev det och så praktiskt med alla ingredienser i en och samma gryta!

Jag har förresten klarat mig från kräksjukan än så länge, så efter en dag med vab så byter jag och mannen av varandra och jag ska iväg och jobba en dag till innan det vankas påsklov! 
Nu önskar jag dig en fin tisdagkväll!

Härmkyckling i lergryta - allt-i-ett-rätt

3 dl basmatiris (läggs i rå, okokt)
4 ½ dl vatten
2 tomater, tärnade
1 stor morot i bitar
1 gul lök i klyftor
1 hönsbuljong (fond du chef)
1 kg kyckling drumsticks (marinerade över natten i vitlöksmarinad)
Kycklingkrydda
Salt och peppar

Lägg lergrytan i blöt i 30 minuter. Mät upp ris i lergrytan, lägg över tomater, lök och morotsbitarna. Lägg även i buljongtärningen. Lyft kycklingen ur sin marinad och lägg drumsticksen över grönsakerna. Pudra på med kycklingkrydda, salta och peppra. Häll vattnet över grytan. Sätt på locket på lergrytan och ställ in grytan i kall ugn. Vrid på ugnen på 175 grader och tillaga grytan i 1 timme och 20-30 minuter i ugnen.




Viewing all 197 articles
Browse latest View live