Quantcast
Channel: Frostrosor
Viewing all 197 articles
Browse latest View live

Scones och en dyrgrip från Fortnum & Mason

$
0
0
 Har du sett vilken dyrgrip som flyttat in hos mig! En fantastiskt vacker teburk (fylld med te givetvis), inköpt på det anrika tevaruhuset Fortnum & Mason vid Picadilly circus i London. Det var min chef, som hade med sig teet som souvenir till mig efter sin London-semester. Jag vet nog inte vilket jag mest exalterad över – innehållet eller burken! Jag blev väldigt glad!

Det var lite som ett ”korka upp en dyr champagne”-moment ikväll (tror jag i alla fall, men nu korkar jag ju aldrig upp champagneflaskor)! Först hade jag tänkt göra scones någon morgon nu i helgen när vi är lediga. Tur att jag ändrade mig och gjorde det ikväll när vi hade ett gäng vänner på besök. Det gick ett sus i köket när teburken åkte fram! Och vad är väl bättre än att dricka dyra droppar i gott sällskap! Kvällsfika med te, scones och marmelader – riktigt trevligt!

Jag lägger upp scones-receptet också. Det har publicerats på bloggen tidigare men har nog åkt så långt bak i snurrorna att ingen längre hittar tillbaks till det!

Nu vill jag önska dig en riktigt härlig långhelg! Ta hand om dig vännen!


Engelska scones,  ca 15 stycken
(enkla att göra mjölkfria)

8 dl vetemjöl
1 ½ tsk salt
1 ½ tsk bakpulver
100 gram rumsvarmt smör (eller mjölkfritt margarin)
3 dl vispgrädde (eller Oatly iMat)
Grädde till pensling (eller Oatly iMat)

Blanda vetemjöl, salt och bakpulver. Klicka ner smöret och nyp ihop det med mjölet. Tillsätt grädden och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta ut degen och ta ut scones med ett dricksglas. Lägg sconesen på bakplåtspapper, pensla med grädde och grädda på 225 grader i 8-10 minuter.




Seg-knäckig blåbärspaj

$
0
0

Jag trodde mig ha hittat glass när jag upptäckte en 2-liters glassbytta i frysen. Istället var byttan full med blåbär! Tjoho! Jag som trodde att vi ätit upp nästan allt. Rolig upptäckt det där. Inte lika roligt att hitta och kasta frystorkade frallhalvor. Brukar det bo sådana i din frys också?

I vilket fall som helst så gjorde jag en seg-knäckig blåbärspaj för att fira min upptäckt. Det går bra att byta ut blåbären mot äpplen istället. Pudra på lite kanel i så fall och uteslut citronskalet. Mums!

Idag har jag förresten gått med i Instagram! Med stapplande steg försöker jag upptäcka fenomenet. Än så länge är allt en enda röra. Skulle du nu mot förmodan vilja följa mina tappra försök att hashtagga mina matbestyrbilder på Instagram, så hittar du mig som Frostrosor där också.

Ha nu en riktigt härlig kväll! Tittar på du på hockeyn?

Seg-knäckig blåbärspaj

4 dl blåbär (jag använde frysta)
1 msk socker
2 tsk potatismjöl
1 tsk kardemumma
100 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
2 ½ dl socker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
Skalet från ½ citron
1 ägg
Kardemumma att pudra på toppen

Smörj en pajform. Mät upp blåbär, 1 msk socker och potatismjölet i en bunke. Rör runt så att allt blandas. Häll därefter över detta i pajformen. Smält smöret och låt det svalna. Blanda ihop socker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, salt och citronskalet i en bunke. Vispa upp ägget. Rör ner smält smör och äggvispet i mjölblandningen. Rör slätt och bred över blandningen över blåbären. Pudra över malen/grovmalen kardemumma. Grädda på 200 grader i cirka 30 minuter.


Amerikanska pannkakor till frukost

$
0
0

God morgon! Hoppas att du sovit gott!

Det blev ingen långfrukost idag men en god sådan ändå. Jag gjorde amerikanska pannkakor och serverade färsk frukt och bär till. Förmodligen befinner jag mig i något blåbärsrus nu (blev ju så glad över blåbären jag hittade i frysen) och bjuder på ett till blåbärsreceptet på raken. Dock kan du ju själv välja om du ska blåbär till pannkakorna. Jag har utgått från Leila Lindholms recept men anpassat den så att pannkakorna blev mjölkfria. Receptet innehåller både vaniljsocker och citronskal, så detta blir ganska efterrättsaktiga amerikanska pannkakor. Vill du servera bacon till, så bör du nog utesluta smaksättningarna. Jag har tidigare gjort amerikanska pannkakor med banan, de recepten hittar du i arkivet.

Idag blir det röj på baksidan igen! Vi håller på och tar bort häcken på baksidan. Så nu har mannen åkt iväg och hyrt ett gallersläp för att kunna forsla bort bråtet. Och riktigt mycket bråte blir det!

Jag önskar dig en riktigt fin dag! Njut av den!

PS. Tack alla ni gulliga som börjat följa mig på Instagram, så roligt att ni vill göra det! (Frostrosor heter jag där också) DS.

Amerikanska pannkakor

3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
Skal av 1 citron (men jag tog bara skalet från ½ citron)
2 msk flytande mjölkfritt margarin
2 ½ dl risdryck                                                                                     
1 ägg
Margarin till stekning

Blanda ihop mjöl, salt, socker, vaniljsocker och citronskal. Vispa ihop margarin, risdryck och ägget. Häll ner det i mjölblandningen och vispa till en slät smet. Hetta upp en panna och klicka ner smet och stek på båda sidorna. Pudra florsocker på pannkakorna innan servering. Servera med smör, sirap och färsk frukt och bär.



Svamppasta

$
0
0


God morgon! Hoppas din helg varit skön! Du kanske, liksom jag, har varit långledig med klämdag på fredagen? Riktigt skönt att vara ledig fyra dag i sträck. Det går att klämma in både det ena och det andra i kalendern.

Nu är det måndag igen och jag försöker skriva det här inlägget i all hast innan jag ska till jobbet, för att du ska få lite läsning innan jag återkommer till dig ikväll igen.
Idag bjuder jag på en svamppasta. Jag använde fryst svamp (blandade sorter) av märket Ica Selection. Du hittar det i frysdisken och det är riktigt bra. Annars kan du även köpa lite färsk svamp. Det här är en riktig snabbrätt! Avsluta med att klicka över lite färsk ost. Jag använde en med valnötter i och den passade riktigt bra.

Nu önskar jag dig en bra start på veckan! Vi hörs mer!

Svamppasta, 4 portioner

300 gram svamp (t.ex. fryst från ICA Selection, upptinad)
½ purjolök
1 vitlöksklyfta
2 dl grädde
Salt och peppar
½ burk Rondele-ost
Spaghetti eller annan pasta

Ansa och skölj purjolöken och strimla den. Hacka vitlöken och fräs den tillsammans med purjon i lite olja. Lägg därefter i svampen och fräs ett par minuter. Salta och peppra. Häll över grädden och låt den koka in något. Häll såsen över kokt pasta och lägg på en sked färskost, som får smälta ner över rätten.


Så här ser paketet ut till färskosten, som jag klickade på pastan!

Barnen fick korv till sin spaghetti.
Man sticker ner okokt spaghetti genom korvbitarna och
kokar allt samtidigt. Ja, ni har säkert sett detta på nätet.
Inte speciellt aptitligt enligt mig att koka korv i
9 minuter men barnen älskar det!

Rosa sommartoner

$
0
0


Hej vännen! Har du haft en bra dag?

Jag sitter här och småfryser lite. Förhoppningsvis beror det inte på någon förkylning utan på att det faktiskt är lite ruggigt nu när temperaturen dök aningen idag. Tillbaks med värmen tycker jag, jag har hunnit vänja mig vid den nu.

Ikväll är jag gräsänka när mannen har åkt iväg och ska se Sverige-Danmark i Globen, barnen har somnat.  
Jag däremot är en riktigt Eurovision-fantast! Ikväll laddar jag för delfinal 1!  Ska du titta? Nu plockar jag snart fram ost, kex och lite oliver – gott!

Bjuder på lite bilder från vårt vardagsrum. Har stuvat in de blå kuddarna i garderoben och grävt fram lite rosa toner istället. Känns mer sommar. Måste dock erkänna att jag i smyg saknar det blå - redan!

Önskar dig en riktigt fin kväll, oavsett vad du hittar på!


Citronmarängpaj

$
0
0

 Mördegsbotten, hemkokt citronkräm och så en len fluffig maräng på det! Jag bakade denna paj i söndags morse. I söndags var det finsk mors dag, så det passade bra att åka hem till mamma med pajen. Gott!
Grunden i receptet (citronkrämen) kommer ur en finsk mattidning men t.ex. mördegsbotten har jag ”mixtrat ihop” själv.

Det kändes lite avancerat till en början med citronkräm men när jag sedan väl satte igång var det inga problem alls. Det här behöver man inte vara speciellt talangfull för att klara av! Ingredienslistan är också ultimat, bara saker jag alltid har hemma! Mer citronmarängpaj åt folket!

Har du aldrig testat, kanske det kan vara något till den svenska mors dagen?

Citronmarängpaj

Mördegsbotten:
100 gram smör (eller mjölkfritt margarin), rumsvarmt
1 dl socker
1 ½ dl vetemjöl
1 dl havregryn
Rivet skal från ½ citron

Citronkräm:
3 dl vatten
3 äggulor
Drygt 1 dl socker
4 msk maizena majsstärkelse
Rivet skal från ½ citron
Saften från 1 citron
1 msk smör (eller mjölkfritt margarin)

Maräng:
3 äggvitor
1 dl socker

Börja med mördegsbotten. Rör smör och socker pösigt med en elvisp. Tillsätt snabbt mjöl, havregryn och citronskal och arbeta snabbt in detta. Knåda ihop degen till en boll och platta till den. Ställ degen kallt i kylskåp i en halvtimme, slå in i plastfolie innan.

Mät upp alla ingredienser till citronkrämen i en tjockbottnad kastrull och hetta upp blandningen, rör om hela tiden med en visp. Låt blandningen koka upp och koka i 2 minuter, kom ihåg at röra om hela tiden. Låt krämen svalna, gärna i vattenbad. Rör om då och då. Har du mer tid kan du låta krämen svalna under lock.

Ta fram mördegen ur kylskåpet, kavla ut det och klä en smord pajform med degen. Nagga pajbotten med en gaffel. Förgrädda pajskalet på 225 grader i 10 minuter.
Bred ut den avsvalnade citronkrämen i pajskalet.

Vispa äggvitorna för sig själv till ett hårt vitt skum, använd elvisp. Tillsätt därefter sockret i omgångar. Bred ut marängen på citronkrämen, använd en matsked för att göra ett fint mönster.

Grädda pajen i ytterligare 5 minuter eller tills marängen fått lite färg.
Servera pajen med en klick vaniljglass. 



Grattis Norge och frasiga våfflor!

$
0
0


Grattis Norge! Det är er dag idag! Och ni firar ju 17. Mai med pompa och ståt! Kanske några norska läsare här på bloggen? Själv är jag helfinsk, som många av er vet. Däremot har jag norrmän ingifta i släkten.

Och så våfflor. Dessa är färdigköpta i kakhyllan, man stoppar de en stund i brödrosten. Blir riktigt frasiga och så goda med en glassklick och lite bär. Kan varmt rekommenderas! Tyvärr inte mjölkfria!

Nu önskar jag dig en riktigt skön fredag! Hoppas solen skiner på dig!



Sommarsallad

$
0
0


Måndag, måndagsmys och hela familjen är nyklippt! Ja, inga bilder på det men väl bilder från helgen som gått.
I lördags firade jag och mannen vår bröllopsdag. Elva år har vi varit gifta! Det firade vi med lite gott på grillen, bild nedan.
Nu när det börjar grillas, är det trevligt med fräsch sallad också. Lite variation från isberg, tomat och gurka skadar ju inte heller. Så här får ni ett tips!

Sommarsallad

Blandad plocksallad
1 avokado
1 näve druvor
1 näve jordgubbar
1 näve hallon
1/3 gurka

Lägg plocksalladen i botten av skålen. Gröp ur avokadon och tärna den. Sprid ut över salladen och gör detsamma med druvorna, jordgubbarna och hallonen. Skiva gurkan och lägg runtom på sidorna.


Vi åt en grillad entrecoté med grillad sparris och
whiskey- och pepparsås, potatisgratäng och
så förstås sommarsalladen till. 


Imorgon ska jag visa er efterrätten!

Kolatårta

$
0
0


Hej fining! Idag har jag lovat dig receptet på efterrätten, som vi åt i lördags! Kanske har du redan smakat den eller till och med gjort den förra sommaren? Den var nämligen nästan årets tårta förra året när Buffé-tidningen kom ut med receptet strax innan midsommar. Denna tårta gjordes då överallt i matbloggsvärlden och i många hem runtom i vårt avlånga land. Så populär verkade den att jag tänkte att det här nog måste vara den godaste tårtan någonsin. Jag blev lite besviken. Inte så att du inte ska prova den, för den är verkligen god, utan för att jag nog trodde att den skulle vara sanslöst god. Men jag saknade något i botten. Det blir lite tråkigt med bara Digestive-kex tycker jag. Nästa gång hottar jag upp den lite med Digestive och Bragokex 50/50 eller Digestive och pepparkakor 50/50. Vad tror du om det?

Har du smakat denna tårta och vad tyckte du i så fall?
Receptet kommer som sagt från Icas Buffé, men jag har gjort några smärre justeringar.

Kolatårta - Koladröm med grädde, daim och jordgubbar

Botten:
300 gram digestivekex
175 gram smör

Fyllning:
1 burk karamelliserad mjölk (kondenserad mjölk som redan är färdigkokt till kolakräm. Då slipper man koka den själv)

Topping:
3 dl vispgrädde, vispad
2 dubbeldaim, hackad
Knappt 1 liter jordgubbar

Smält smöret. Krossa digestivekexen i en mortel eller matberedare. Blanda ihop smör och kexsmulor till en blandning. Klä en form med löstagbarkant (24 cm i diameter) med plastfolie. Tryck ut blandningen på botten av formen. Tryck ihop hårt med en matsked. Ställ botten i kylen i 1 timme så att den stelnar.

Ta därefter ut digestivebotten ur formen och lossa försiktigt plastfolien. Lägg botten på ett tårtfat. Bred därefter den karamelliserade mjölken på digestivebotten. Vispa grädden och bred den över, toppa med hackad daim och avsluta med jordgubbarna. Du kan även blanda daimhacket i grädden om du vill.


Gult på frukostbordet!

$
0
0

Har du en skön helg vännen? Så här såg det ut vid mitt frukostbord imorse. Härligt solsken, härlig frukost i gula toner. 

 Mycket gott i fruktdisken nu när det är säsong för nektariner, melon och ananas! 

Mer gul färg i  mangodrickan från Oatly, som mina söner kallar den för, i mindre förpackning. Klart praktiskt med denna favorit (som även innehåller apelsin och är en havredryck) i en flaska med skruvkork. Den kommer att få följa med till flera av sommarens utflykter. Vad som vore toppen är ju om den kunde säljas på Pressbyrån eller macken kanske. En bra mjölkfri mellis i farten!

(Mjölkfria) rulltårtsbakelser

$
0
0

Hej vännen!
Hur har du det?

Mig har du inte sett skymten av här på bloggen på ett par dagar. Jag gör lite fler uppdateringar på Instagram och där heter jag ”Frostrosor”. Har du inte Instagram själv, men är nyfiken på vad som händer där, så kan du titta på mina Instagram-bilder om du kikar in på www.instagram.com/frostrosor#

Maj månad är det alltid fullt i vår kalender här hemma och även på jobbet. Det är så fulltecknat att det blir en utmaning att hinna njuta och bara vara. Då tar jag med mig en syrenkvist till jobbet och sätter i ett glas, köper en glass på vägen hem, sitter på trappen och dricker mitt morgonte eller unnar mig svenska jordgubbar, som nu börjat dyka upp i affärerna.

Jag har glömt att dela med mig av detta recept på mjölkfria rulltårtsbakelser.  Tål du mjölk, så tar du ju bara riktig grädde förstås. Jag fyllde rulltårtan med blåbärsmarmelad. När jag hade rullat ihop rulltårtan bredde jag lite vispad grädde (mjölkfritt i mitt fall) runtom och rullade sedan det i kokos, som jag färgat med karamellfärg,  för att få en finare effekt.

Ett litet kökstips – färga kokos!
Mät upp kokos i en stor vispbunke. Häll några droppar karamellfärg i taget ned i bunken. Rör om med en gaffel länge tills all färg blandats i kokosen. Tillsätt vid behov mer karamellfärg. Var försiktig så att du inte råkar hälla i för mycket!




Mjölkfria rulltårtsbakelser

Rulltårtsbotten:
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk eller mjölkfritt alternativ

Fyllning:
2-3 dl blåbärsmarmelad

Runtom:
2-3 dl kokos
Karamellfärg

Topping:
Grädde (Alpro mjölkfritt, eller vanlig grädde om du tål det)
Jordgubbar

Börja med rulltårtsbotten. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat bunke. Vänd ner mjölblandingen i ägg-sockerblandningen och avsluta med att tillsätta mjölken och vänd runt så att allt blandas fint. Vik in och uppåt 1-2 cm på varje sida av ett bakplåtspapper så att du får som en form för smeten. Bred ut smeten däri och grädda mitt i ugnen på 250 grader i cirka 5 minuter. Passa botten så att den inte blir bränd. Stjälp upp botten försiktigt på ett sockrat bakplåtspapper. Pensla papprets kanter med kallt vatten och en bullpensel. Då är det lättare att dra loss bakplåtspappret. 

Lägg upp rulltårtsbotten på t.ex. ett nytt ark bakplåtspapper. Bred marmeladen på rulltårtsbotten. Ta hjälp av bakplåtspappret när du rullar ihop rulltårtan, så att den blir kompakt och jämntjock. Jag brukar rulla ihop längs långsidan. Då tycker jag att den blir lagom tjock.

Bred lite vispad grädde (mjölkfri) runtom den ihoprullade rulltårtan. Vänd sedan rulltårtan i ditt färgade kokos (instruktion för färgad kokos här ovan). 

Skär rulltårtan i skivor, spritsa på grädde och toppa med lite färska bär, t.ex. jordgubbar.



Årets första altanfrukost, blå toner och kalljästa frukostfrallor

$
0
0

1 juni! Det är sommar nu, ja, det är faktiskt det! Vi inledde dagen med att äta frukost på framsidan. Myyys, tänker ni! 
Barnen gormade och skrek trots våra hyschanden, och väckte säkert grannarna också. Så frukostbilderna är idylliska och verkligheten en annan. Men så är det ju, vi vet alla att fotografierna är 2D och verkligheten är 3D upphöjt till någonting. 

Redan på förmiddagen försvann solen bakom molnen, vilka i sin tur snart hängde sig tunga innan hela himlen öppnade sig ner och ett tråkigt regn har hängt i luften sedan dess. Stora killarna stack på fotboll och jag och minstingen var kvar hemma och bakade. Vi har en beställning på kladdkaka tills imorgon, så det har vi ordnat. Klart man ordnar kladdisar när man bakar världens godaste sådana! Dessutom bakade vi en ljuuuuuvlig kardemummakrans med vanilj. Det receptet håller jag på (äsch, jag är så trött så jag orkar inte tänka ut just nu hur jag gjorde. Men det har jag klurat ut kanske redan tills imorgon).


Under tiden får ni lite bilder från vårt vardagsrum. Jag har stuvat om där igen. Bort med det rosa och fram med mitt älskade blå!
Dessutom hann jag med att putsa fönster idag (äntligen!). 


Höll på att glömma, jag gjorde ju kalljästa frukostfrallor! Knådade ihop degen snabbt och formade till bullar igår kväll och gräddade imorse. Receptet är en gammal goding, som du hittar HÄR>>


Tjing tjing, nu ska jag njuta av lördagkvällen! 
KRAM på dig vännen!

Godaste kladdkakan, salladslunch och en skön söndag!

$
0
0

Sköna, heta söndag! Lika ihållande som det regnade igår, lika ihållande sken solen på oss idag och lockade ut oss i ljuset. Nya sommarklänningen åkte på och de kritvita benen blottades. Goda vänner kom över på lunch, fika och umgänge. 

En enkel salladsbuffé dukades upp  - på temat ”plocka ihop till din egen sallad”. En världsbäst lösning när man är många, barn och vuxna, alla med olika allergier. Sedan en kladdkaka, bakad på beställning av väninnan. Den lovprisades och avnjöts med goa gubbar (dock ej svenska) och en kula glass. Sköna stunder i skuggan medan barnen lekte vattenlekar och tjoade, middag hos föräldrarna och en värme som hållit i sig hela dagen. 

Sköna söndag, går du redan mot ditt slut? Den sköna känslan dröjer sig kvar!

Kladdkaka, min bästa (receptet har ni fått innan, men här kommer det igen)

4 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
200 gram mörk blockchoklad (jag använder ICAs eftersom den är mjölkfri)
200 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
1 krm salt
2 ½ dl vetemjöl
1 krm bakpulver


Dela chokladen i bitar. Smält smör och choklad på svag värme i en kastrull. Låt svalna lite. Tillsätt saltet. Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst (vitt). Tillsätt chokladsmörbladningen och rör om försiktigt. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver och sikta ner i smeten. Rör om försiktigt, vispa inte. Häll upp smeten i en smord form med löstagbarkant. Grädda på 200 grader i 12-15 minuter. Gillar man den riktigt kladdig tar man ut den efter 12 minuter. Kakan ska gunga när du tar ut den. Släpp formen i bordet ett par gånger. Låt kakan svalna först i rumstemperatur och därefter i kylskåp.


Smördegsbakelser

$
0
0

Nationaldagen idag! Vad tycker ni om att vara lediga mitt i veckan såhär? Och firar ni nationaldagen på något speciellt sätt?
Vi har inte riktigt hunnit arbeta in någon tradition. Vi har varit hemma och passade även på att uträtta lite ärenden och dona i trädgården. Till middag grillade vi hamburgare och så gjorde jag snabba och smidiga smördegsbakelser till fikat. Nationaldagsfika kan vi väl kalla det!

Här följer receptet, som jag hittade inspiration till HÄR>> 

Smördegsbakelser, 6 stycken

3 ”ark” smördeg, fryst som du tinar på plåt

Fyllning:
1 dl hallon
1 dl blåbär
2 tsk potatismjöl
½ tsk vaniljsocker
2 tsk strösocker

Sätt ugnen på 225 grader. Tina smördegsplattorna på bakplåtpappersklädd plåt. Skär varje ark/platta i två delar så att du får kvadratiska plattor. Tryck med ett dricksglas i mitten, så att det blir en fördjupning i smördegen. Rör ihop fyllningen, jag använde frysta bär. Skeda fyllning i fördjupningen. Grädda på 225 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna och pudra därefter florsocker över bakelserna. Servera med vaniljsås eller en klick glass.

PS. Förra året vid den här tiden gjorde jag också bakelser med smördeg. Då gjorde jag såhär >> 


Lyxig kardemummakrans med vanilj

$
0
0

Här kommer äntligen receptet på kardemummakransen med vanilj, som jag bakade förra helgen tror jag att det var. Ja, ibland blir en del bilder liggandes ett tag och man får inte ändan ur vagnen. Lathet heter det nog visst! Så nu tänkte jag närmaste veckan göra en drive och lägga upp lite finfina recept, som blivit liggandes ett tag.

Hoppas din helg varit skön och du får se framemot en skön vecka!
Kram på dig vännen!

Kardemummakrans med vanilj, 1 krans

Vetedeg:
2 ½ dl mjölk (eller mjölkfritt alternativ)
25 gram jäst (1/2 paket)
½ tsk salt
1 dl socker
1 tsk nystött kardemumma
Cirka 7 ½ dl vetemjöl (mjöl går aldrig att ange exakt, känn efter själv)
75 gram smör

Lite extra mjöl till utbakning

Fyllning:
75-100 gram smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma (kardemummakärnor som du mortlar)
1 msk marsánkrämpulver, kan bytas ut mot en extra tesked vaniljsocker + 2 tsk majsstärkelse (maizena)

Toppning:
Uppvispat ägg (kan uteslutas)
1 tsk nystött kardemumma
2-3 msk strösocker

Lös upp jästen i fingervarm mjölk. Tillsätt socker, salt och kardemumman. Arbeta in mjölet. Smält smöret och låt det svalna lite. Häll smöret över degen och knåda degen tills smöret sugits in av degen. Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter, gärna 45 minuter. Rör under tiden ihop ingredienserna till fyllningen.
Kavla ut degen till en avlång platta, kleta på fyllningen och vik ihop degen i tre delar. Skär sedan degen i tre delar på längden och fläta ihop till en fläta. Forma till en ring och lyft över cirkeln i en smord sockerkaksform. Låt jäsa under bakduk i 20 minuter, pensla och strö på kardemumma och strösocker. Grädda i 200 grader i cirka 30 minuter. Tiden är svår att ange men tänk på att det blir mycket bulle på liten yta så ta inte ut kransen för tidigt.


Om du upplever att beskrivningen på hur man flätan är krånglig, så kan du kika HÄR>>. Där finns lite bilder, där principen är densamma fast bullarna är mindre. Kom dock ihåg att du här ska skära den vikta degen på längden.



Ugnsbakade paprikor i grekisk anda

$
0
0

Jag tror att det var Remsan, som gjorde något liknande för länge sedan. Och det där lade ju jag på minnet. Det såg ju så dundergott ut. Minns nu inte längre hur likt mina paprikahalvor är hennes, så här kommer mitt recept. Supergott tillbehör så här i sommartider till allt grillat, som ensamrätt eller varför inte till ugnsbakad lax eller som en rätt på buffébordet.
Mer grekisk mat till var och en! Det är såå gott!

PS. Såsen har jag gjort på soltorkade tomater creme och grädde. Sedan har jag bara rett av den lite. Närmare recept än så får ni inte på den.

Ugnsgratinerade paprikahalvor i grekisk anda, 4 personer

2 gula paprikor

Fyllning:
1 paket fetaost
1 rödlök
1 stor näve oliver
Oregano
Olivolja

Halvera paprikorna och gröp ur kärnorna och skiljeväggarna. Tärna fetaosten, skär rödlöken i bitar och hacka oliverna. Blanda ihop allt, smaka av med oregano, olivolja och svartpeppar. Fyll paprikahalvorna med röran. Ugnsbaka i 225 grader i 20-25 minuter. 

En somrig jordgubbsmilkshake men en knivsudd vanilj

$
0
0

Snart är det midsommar! Jag längtar. Bland annat till jordgubbarna. Jag hittade ett gäng goa gubbar i frysen för ett tag sedan och passade då på att mixa ihop en milkshake till hamburgarna. Det blev lite amerikanskt. Riktigt gott att tillsätta lite vaniljsocker i milkshaken. En extra lyxkänsla!

Jordgubbsmilkshake med vaniljsocker, 4 glas

½ liter mjölk (eller risdryck för mjölkfritt alternativ)
5 dl jordgubbar (jag använde frysta)
3 dl yoghurt (eller havregurt/soygurt för mjölkfritt alternativ)
½ tsk vaniljsocker
1 tsk honung

Mixa ihop alla ingredienser. Tillsätt eventuellt ytterligare vätska för att få rätt konsistens. Häll upp i glas och servera genast. Lägg i några isbitar i varje glas för att hålla milkshaken kall.

Mathälsningar från Kalives!

$
0
0

Long time, no see!

Du som följer bloggen på Instagram och Facebook vet redan att jag kom hem från Kreta i lördags. Vi bodde i lilla mysiga Kalives, där det finns fler greker än turister (ganska sällsynt på många turistorter numera). Det var en helt blogg-, dator- och internetfri vecka! Nyttigt att varva ner och fokusera på andra saker emellanåt. Jag måste erkänna att jag annars ägnar ganska mycket av min vakna tid till att sitta med datorn och har mobilen i högsta hugg, både i jobbet och privat. Därför bestämde jag och min man att vi skulle ha semester från dessa också. Kameran fick dock följa med! Här kommer lite bilder på grekisk mat och annat härligt att vila ögonen på!


Hur har du det förresten? Har du redan kickat igång en välförtjänt semester eller jobbar du några veckor till? Midsommarvecka! Har du bra tips på mat- eller bak? Skriv receptet här i kommentarsfältet eller länka till din blogg, så får vi andra också lite inspiration!












Apelsinerna växte inte i den byn vi bodde utan vi hyrde bild och åkte runt och tittade bland annat på apelsinodlingar! Givetvis slank det ner en och en annan färskpressad apelsinjuice! Är ju så gott! 

Ja, undrar du något över bilderna eller resan, så är det bara att fråga på! Jag svarar i kommentarfältet! 

Midsommardagshälsning!

$
0
0

Hej fina du!
Hoppas du haft en fin midsommarafton igår! Vad hittade du på?
Vi hade det bra (bilder på instagram) trots att lilleman var febrig. Det var midsommarfirande med halv styrka men väldigt trevlig ändå. Idag är lilleman feberfri och alla mina tre killar står ute och spelar Mölkky (en finsk variant av kubb). 
Vi ska nog ut och åka en sväng snart!

Jag önskar dig en riktigt fin midsommardag!
Ta hand om dig! Kram! 


Jag måste ju bara visa denna färgprakt i min trädgård! Njuter! 

Kalljästa sommarfrallor

$
0
0

Inför årets midsommarhelg bestämde jag att inte sätta ribban speciellt högt. Sill och potatis kommer man långt med men något nytt är ju ändå alltid roligt. Och lättfixat skulle det vara. Jag bläddrade och bläddrade i mina tusen och en mattidningar. Åtminstone de fem senaste mattidningarna, som dimpt ner i brevlådan har jag inte ens hunnit bläddra i. 
I senaste Buffé hittade jag sedan detta recept, som passar mig som handen i handsken. Få ingredienser, få arbetsmoment och inte alls arbetskrävande, resultat fantastiskt! Bara att röra ihop degen på kvällen och baka ut och grädda på morgonen. Helt i min smak. Jag bytte ut några ingredienser men tänket är det samma. 

Testa dessa lite surdegsaktiga sommarfrallor, som garanterat gör succé! Innan midsommarafton var till ända, var samtliga frallor uppätna! 

Kalljästa sommarfrallor, 20 stycken

¼ paket (12 gram) jäst
5 dl kallt vatten
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl (i orginalreceptet stod vetemjöl special)
1 ½ tsk salt (i orginalreceptet stod 1 tsk)
1 msk olja
1 msk honung (i orginalreceptet stod socker)

Rör ut jästen i det kalla vattnet. Tllsätt mjölet, salt, olja och honung. Rör tills allt blandats. Täck bunken med en kökshandduk och ställ degen i kylskåp över natten.

På morgonen stjälp försiktigt upp degen på ett väl mjölat bakbord, dela degen i 20 bitar. Undvik att bearbeta degen. Lägg bitarna på bakplåtspapper och grädda frallorna på 225 grader i 20 minuter.


Viewing all 197 articles
Browse latest View live